Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
27.05.2016 07:30

Do rozpočtu mesta pribudlo 300 000 eur


Ilustračná snímka: (int.).


Zmeny prostredníctvom rozpočtového opatrenia odsúhlasili na rokovaní handlovskí mestskí poslanci.


Navýšenie kapitálových príjmov o 300 000 eur z predaja pozemkov, kde bude v budúcnosti stáť nová obchodná zóna či transfery na rekonštrukciu telocvične ako i nákup nového komunálneho vozidla zahŕňa tretia úprava rozpočtu Handlovej na tento rok.      

Návrh tretej zmeny pripravila radnica z dôvodov, ktoré súvisia s tradičným aktualizovaním schváleného rozpočtu v rôznych oblastiach. V neposlednom rade tiež z dôvodu nových vstupov, súvisiacich s už realizovanými, prebiehajúcimi, respektíve novo pripravovanými aktivitami najmä v oblasti projektov. Niektoré nové položky, zapracované v predloženom návrhu zmeny rozpočtu vyplývajú z potreby zapracovania očakávaných príjmov, respektíve výdavkov do rozpočtu tak, aby boli dodržané rozpočtové pravidlá.       

"V tretej úprave rozpočtu máme rozhodujúci medzník, kedy mesto získalo z predaja pozemku na Morovnianskom sídlisku príjem do kapitálového rozpočtu vo výške 300 000 eur. Ten je potom rozhodujúce rozmeniť na ďalšie výdavky súvisiace s pripravovanými projektami. Máme tu projekt zateplenia materských škôlok, projekt kompostárne pre mesto Handlová, ďalšie projekty súvisiace s medziblokovými priestormi na Morovnianskom sídlisku," ozrejmil vedúci ekonomického oddelenia Mestského úradu v Handlovej Peter Mendel.        

Okrem príjmu z predaja pozemkov na Morovnianskom sídlisku sa rozpočet navýšil aj o refundáciu platieb z Ministerstva financií v súvislosti s projektom rekonštrukcie mestskej knižnice a centrálnej mestskej zóny, a to o sumu dovedna 322 060 eur. Na strane výdavkov sa zase znížila asi o 80 000 eur položka na úpravu miestnej komunikácie Potočná, a to v súvislosti s nižšou vysúťaženou sumou vo verejnom obstarávaní. Radnica tiež plánuje zakúpiť mestský mobiliár za 20 000 eur či kvetinovú výzdobu na námestie v sume 10 000 eur. Ďalších 20 000 eur bude použitých na vytvorenie umeleckého diela na Námestie baníkov. Pôjde o sochu Barborky na existujúcej fontáne, pričom jej autorom bude akademický maliar Rudolf Cigánik. "Tieto položky sú tam zapracované v súvislosti s projektom centrálnej mestskej zóny, ktorý s nimi pôvodne počítal. Avšak ministerstvo nám ich neuznalo ako oprávnené. To znamená, že my sme ich zapracovali až v tejto časti. Centrálna zóna tak bude dopracovaná do takej podoby, s akou počítal pôvodný projekt," priblížil Mendel.       

Kapitálové výdavky mesta sa navyšujú o sumu 60 000 eur na rekonštrukciu chodníkov na Ulici SNP a v centre. Samospráva tiež plánuje opraviť za 13 000 eur strechu na základnej škole Školská, ktorá je v havarijnom stave.        

Celková bilancia rozpočtu po jeho tretej zmene predstavuje na strane celkových príjmov 10 637 881 eur a celkových výdavkov 10 622 154 eur. Rozpočet je tak prebytkový, a to o sumu 15 727 eur.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.01.2017
Karlova Ves bude poskytovať dotácie podľa nových pravidiel
Firmy, združenia, spolky, organizácie a rovnako tak podnikatelia so sídlom alebo sférou činnosti na území bratislavskej Karlovej Vsi budú môcť i v tomto roku požiadať mestskú časť o dotáciu, určenú pre verejnoprospešné služby a účely, podporu podnikania a zamestnanosti.
viac
15.06.2020
Na 8 projektov použije dubnická samospráva 960 000 eur z rezervného fondu
Na osem investičných akcií v Dubnici nad Váhom pôjde v tomto roku z rezervného fondu mesta 960 000 eur. Zmenou rozpočtu o tom rozhodli na minulotýždňovom zasadnutí mestského zastupiteľstva dubnickí poslanci.
viac
30.03.2021
Plán udržateľnej mobility BSK má vyvážiť pomer osobnej a verejnej prepravy
Poslanci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa v pondelok 29. marca zišli na svojom XXVI. pracovnom zasadnutí. Na programe bolo celkovo 22 bodov.
viac
25.06.2021
Handlová chce budovať nové stojiská na komunálny odpad za 200 000 eur
Samospráva Handlovej má záujem vybudovať nové stojiská na nádoby na komunálny odpad vo vybraných častiach mesta. Na tento účel vyčlenila 200 000 eur. Investičnú akciu, ktorú chce radnica financovať z rezervného fondu, zahrnula do štvrtej úpravy rozpočtu mesta. Mestskí poslanci ju schválili.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %