Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
26.09.2022 07:41

Dobrovoľníci vyniesli z NP Slovenský raj desiatky vriec odpadu


Ilustračná snímka


Desiatky kilogramov odpadu vyniesli dobrovoľníci z Národného parku (NP) Slovenský raj v rámci akcie Čisté hory. Koordinátor akcie Marek Leskovjanský pre TASR uviedol, že odhadom sa do aktivít v jednotlivých častiach regiónu zapojilo počas dvoch dní približne 300 ľudí.


Dohromady vyzbierali zhruba 100 vriec odpadkov. Akcia sa konala v rámci iniciatívy Ministerstva životného prostredia SR.       "Okrem drobného vyniesli aj rôzny nadrozmerný odpad z viacerých lokalít. V okolí turistických chodníkov bolo odpadu menej, tam sú turisti zodpovednejší, naopak, najviac sa vyzbieralo popri hlavných a vedľajších cestách či odpočívadlách," zhodnotil Leskovjanský, ktorý čistenie NP organizuje už viac ako 20 rokov.       

Dodal, že podstatne viac odpadu sa vyzbieralo napríklad v sedle Popová pri odpočívadle na ceste prvej triedy. V spolupráci s obcou Vernár dobrovoľníci odtiaľ vyniesli približne 25 vriec odpadu. Najhoršia situácia bola podľa ochranárov v lokalite Štryker medzi časťami obce Hrabušice Majer a Píla. Tam sa podarilo z lesného porastu vytiahnuť zhruba polovicu nelegálnej skládky, ktorú tam za posledné roky nahromadili obyvatelia. "Bol tam aj nadrozmerný odpad, ako pneumatiky z traktora, televízor, kočiar, bicykel či toaletná misa. Je to pri hlavnej ceste v takom svahu a ľudia tam vyhadzovali komunálny odpad," objasnil Leskovjanský s tým, že brigádnici sa budú musieť na toto miesto vrátiť opäť.       

Odpad z turistických chodníkov v severnej časti NP zbierali skauti zo Spišskej Novej Vsi, Popradu, Levoče, Vydrníka a Svitu. Ďalšími desiatkami vriec prispeli školáci, vodáci, ochrancovia prírody, ale aj rybári, poľovníci, členovia turistických klubov a ďalší dobrovoľníci z lokalít Čingov, Hrdlo Hornádu, Stratenská Píla, Stratenský kaňon a Dobšinská Ľadová Jaskyňa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.12.2017
Regionálna karta prinesie návštevníkom Slovenského raja výhody
Každý, kto sa ubytuje v niektorom z partnerských ubytovacích zariadení v regióne Slovenského raja aspoň na dve noci, získa od 1. januára 2018 zdarma regionálnu turistickú kartu Slovenský raj & Spiš.
viac
30.09.2019
Dobrovoľníci vyzbierali takmer 900 kilogramov odpadu
Tatry i Pieniny majú za sebou veľké upratovanie, dobrovoľníkom sa v rámci 41. ročníka akcie Čisté hory, ktorej organizátorom sú Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAP-u), podarilo vyzbierať dokopy takmer 900 kilogramov odpadu.
viac
13.01.2020
Greenpeace: Envirorezort stále nerobí dosť vo veci klimatickej krízy
Vo veci klimatickej krízy Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR ani vláda stále nerobia dosť. Myslí si to organizácia Greenpeace. MŽP oponuje, že za posledné tri roky na Slovensku v boji proti klimatickej zmene urobili veľký kus práce.
viac
25.11.2022
Novú cyklotrasu do Smižian sprístupnili verejnosti
Zákutia Slovenského raja sú prístupnejšie aj pre návštevníkov, ktorí sa do regiónu vyberú na bicykli. Vo štvrtok tam slávnostne sprístupnili novú cyklotrasu, ktorá umožní obyvateľom Spiša napríklad aj rýchlejší presun do práce s využitím nemotorovej dopravy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %