Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
21.11.2022 12:35

Dobrovoľníci zachránili historickú alej z 18. storočia vo Vištuku


Ilustračná snímka.


Dobrovoľníci zachránili historickú alej z 18. storočia vo Vištuku (okres Pezinok). Podarilo sa im to v rámci projektu Vištucké lipky, ktorý zahŕňal výsadbu 136 mohutných líp a ošetrenie 22 starých ovocných stromov. Projekt, ktorý vznikal dva roky, dokončili začiatkom novembra.


S nápadom zachrániť prastarú alej prišiel študent Sokratovho inštitútu Marek Ochaba v rámci svojho študentského projektu. "Alej bola za obcou Vištuk už v časoch Uhorska a prežila najrôznejšie štátne zriadenia, totalitné režimy aj obe svetové vojny. V posledných desaťročiach sme však boli svedkami toho, ako sa nám pred očami postupne strácala," približuje Ochaba.

Obnova vištuckej aleje sa počas dvoch rokov stala podľa neho príkladom spolupráce občianskej verejnosti, odborníkov, podnikateľov, miestnej a krajskej samosprávy, ako aj štátnych orgánov. Podľa neho tým pomohli zveľadiť regionálne kultúrne dedičstvo.

Na stromy prispeli finančne prevažne obyvatelia západného Slovenska, ktorí vo verejnej zbierke na záchranu aleje vyzbierali viac ako 9000 eur. Každá z nových líp má pritom svoju adoptívnu rodinu alebo spoločenskú organizáciu, ktorá prispela na svoj strom. Darcovia stromy nielen zasadili, ale sa aj o nich starajú.

Projekt Vištucké lipky realizovalo občianske združenie (OZ) Za zelený Vištuk v spolupráci s obcou Vištuk. Finančne ho podporili viaceré organizácie a inštitúcie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.05.2016
LED osvetlenie Prešova je víťazom
Rekonštrukcia verejného osvetlenia v meste Prešov zvíťazila v súťaži projektov v oblasti zeleného verejného obstarávania - GPP Award 2016.
viac
03.06.2016
Dokončili revitalizáciu Karloveského ramena
Po rokoch príprav a siedmich týždňoch terénnych prác dnes dokončili sprietočnenie bratislavského Karloveského ramena. Dunaj tade opäť prúdi bez prekážok.
viac
24.11.2016
Ochranári vrátili vodu do vyschnutého koryta Čiližského potoka
Vďaka revitalizácii Čiližského potoka ochranári znovu vrátili vodu do jeho 33,5 kilometrov dlhého koryta, z ktorého takmer dve tretiny boli ešte donedávna úplne suché.
viac
22.07.2022
BSK pokračuje v snahe zachrániť a obnoviť synagógu vo Svätom Jure
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pokračuje v snahe zachrániť a komplexne zrekonštruovať synagógu vo Svätom Jure (okres Pezinok) z 18. storočia, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %