Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
02.02.2024 08:55

Dolnooravská NsP má zrekonštruované oddelenie neurologickej JIS


Ilustračná snímka ŽSK


Oddelenie neurologickej JIS disponuje aj moderným materiálno-technologickým vybavením. Projekt bol financovaný z NFP vo výške 1 399 418,42 eur.


Z hľadiska územného členenia pokrýva neurologické oddelenie v Dolnom Kubíne primárne celý región Oravy. Realizáciou projektu a modernizáciou došlo k zvýšeniu efektivity poskytovaných služieb, pričom „diagnostické výstupy a terapeutické postupy spĺňajú naše požiadavky na kvalitu,“ prízvukuje Silvia Pekarčíková, riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK.

V období od 06/2023 do 12/2023 prebiehali v priestoroch oddelenia neurologickej JIS stavebné úpravy vnútorných priestorov. Vzniklo 8 nových lôžok JIS a jedna 2 lôžková izba pre pacientov, nové sociálne a hygienické priestory pre personál daného oddelenia, nové priestory pre zdravotné sestry, telocvičňa, alternatívna lôžková izba, miestnosť pre psychológa, kuchynka, skladové priestory, samostatná kúpeľňa, WC ženy a muži pacienti, samostatné WC a sprcha pre personál, priestory pre upratovačku, čistiaca miestnosť, strojovňa vzduchotechniky (VZT), ústredňa elektronického požiarneho systému (EPS) a hlasovej signalizácie požiaru (HSP) a počítačová pracovňa.

Súčasťou projektu boli aj investície do materiálno-technologického vybavenia a modernej zdravotníckej techniky, vďaka ktorej sa zvýši kapacita a obslužnosť a kvalita zdravotnej starostlivosti. „Vďaka modernej technológií tiež dôjde k zníženiu energetických a prevádzkových nákladov,“ doplnila Pekarčíková.

Medzi hlavné technológie neurologickej JIS patria:

- USG prístroj

- vyšetrovacie ležadlo, elektricky polohovateľné lôžka

- resuscitačný set a resuscitačné lôžka s váhou,

- monitor vitálnych funkcií, nebulizátor, odsávačka, infúzna pumpa, injekčný dávkovač, samorozpínací dýchací vak, prenosné EKG, centrála monitorovacieho systému, automatický defibrilátor

- inštrumentačný vozík, vozík na použité prádlo, pojazdný nástrojový stolík so zásuvkou, resuscitačný vozík, 

- príručný agregometer, germicídne žiariče 30 W uzavreté so spínacími hodinami, germicídne žiariče 36 W, spínacie hodiny

Rekonštrukcia a modernizácia zdravotníckej technológie boli financované prostredníctvom Nenávratného finančného príspevku vo výške 1 399 418,42 eur, so spolufinancovaním ŽSK vo výške 69 971 eur.

Dolnooravská nemocnica s poliklinikou v Dolnom Kubíne má 300 lôžok a pôsobí pre spádovú oblasť 77-tisíc obyvateľov. V hodnotení INEKO – Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy sa nemocnica umiestnila v roku 2023 na celkovo 6. mieste spomedzi viac ako 40 zariadení. Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK: „Patríme medzi najväčších poskytovateľov ambulantnej a ústavnej starostlivosti v kraji, do každého z našich zariadení pravidelne investujeme V predchádzajúcom období sme v Dolnooravskej nemocnici zmodernizovali a rozšírili lôžkovú časť ortopedického oddelenia, vynovili sme priestory gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia, rekonštrukciou prešlo aj detské oddelenie, pacienti na urgentnom príjme sú vyšetrovaní novými prístrojmi. Toho, čo sa urobilo od roku 2018 je veľa, my však ideme ďalej a v zlepšovaní poskytovanej zdravotnej starostlivosti budeme pokračovať.“

Autor: (ts-ŽSK, Eva Lacová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.02.2020
Chátrajúci kaštieľ vo Veličnej čaká obnova
Chátrajúci kaštieľ z 18. storočia vo Veličnej v okrese Dolný Kubín čaká rekonštrukcia. Obec získala všetky stavebné povolenia a plánuje sa uchádzať o financie z rôznych fondov či z ministerstva kultúry.
viac
04.05.2021
Do rekonštrukcií ciest plánuje Dolný Kubín investovať takmer milión eur
Dolnokubínska samospráva chce v tomto roku investovať takmer jeden milión eur do opráv ciest a chodníkov. Rekonštrukcie sa dotknú viacerých miestnych komunikácií, niektoré z nich na opravu čakajú vyše 40 rokov. Informoval o tom Martin Buzna z dolnokubínskej radnice.
viac
23.10.2021
Dolnooravská nemocnica rozširuje lôžkovú časť ortopedického oddelenia
Po oddeleniach chirurgie, gynekológie, internej medicíny a oddelenia dlhodobo chorých v Dolnooravskej nemocnici prebehla komplexná modernizácia a rozšírenie ďalšieho oddelenia.
viac
11.08.2023
Mesto zopakuje súťaž na rekonštrukciu historickej radnice
Dolnokubínska samospráva zopakuje súťaž na výber zhotoviteľa rekonštrukcie historickej radnice, pretože pôvodne prihlásení uchádzači nesplnili podmienky účasti v súťaži. Informoval o tom Martin Buzna z dolnokubínskej radnice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %