Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
08.08.2023 11:40

Dom kultúry je po júnovej dražbe už oficiálne v rukách mesta a kraja


Snímka zdroj: (tasr).


Chátrajúci Dom kultúry v Banskej Bystrici je už oficiálne v rukách Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a mesta. Predseda BBSK Ondrej Lunter a primátor Ján Nosko v pondelok symbolicky prevzali kľúče od kultúrno-spoločenského stánku, ktorému chcú po rokoch vdýchnuť nový život.


Šéfovia oboch samospráv o tom informovali na sociálnej sieti. "Hoci sme len na začiatku dlhej cesty, prvý krok máme za sebou. Teraz sa môžeme pustiť do prípravy projektovej dokumentácie jeho rekonštrukcie, ktorá bude ruka v ruke s komplexnou revitalizáciou Námestia slobody," zdôraznil Nosko. Jediná cesta, ako objekt zachrániť, bola podľa neho získať ho do vlastníctva a aj za pomoci európskych fondov zrekonštruovať.

"Urobíme všetko pre to, aby toto miesto ďalej nechátralo, ale opäť sa stalo priestorom pre umenie, vedu a spoločenské udalosti a aby opäť slúžilo verejnosti. Aby mohli prísť ľudia, požičať si knihu a posedieť v čitárni pobočky Verejnej knižnice Mikuláša Kováča alebo navštíviť nové priestory nášho Bábkového divadla na Rázcestí či populárno-vedeckého centra," konštatoval Lunter.

Dom kultúry čakal na záchranu viac ako desať rokov. Nikdy nepatril mestu. Pôvodným vlastníkom bolo OZ KOVO, ktoré ho v roku 2007 predalo súkromnému developerovi. Jeho odkúpenie a opätovné sprevádzkovanie patrilo už niekoľko rokov k najväčším prioritám mesta.

Ikonickú stavbu z roku 1979 a jej prístavbu z roku 1988 spolu s pozemkami vydražila 15. júna spoločnosť Dom kultúry BB za 1,8 milióna eur bez DPH. Založilo ju mesto spolu s BBSK.

Mesto má záujem prevádzkovať najmä kultúrno-spoločenskú estrádnu sálu a k nej prislúchajúce zázemie, ktoré by sa využívalo na organizovanie kultúrnych podujatí. Ďalšie časti objektu, ako komorné divadlo, kinosála a administratívne priestory chce prevádzkovať BBSK.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2020
Pre deti rodičov z prvej línie už fungujú v BBSK dve škôlky
Po službe opatrovania detí priamo v domácnostiach pomáha Banskobystrický samosprávny kraj aj pri otváraní škôlok pre deti zdravotníckeho personálu a záchranných zložiek. V Banskej Bystrici už takto fungujú dve súkromné zariadenia, župa oslovila s ponukou spolupráce aj mestá a obce.
viac
27.10.2021
Mesto chce kúpiť dom kultúry, rekonštrukcia si vyžiada milióny eur
Považskobystrická radnica chce od Odborového zväzu KOVO kúpiť budovu chátrajúceho domu kultúry aj s priľahlými pozemkami.
viac
22.06.2022
Mesto a kraj založia spoločnú obchodnú spoločnosť Dom kultúry BB
Mesto Banská Bystrica a Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pokračujú v snahe nadobudnúť do vlastníctva dom kultúry.
viac
28.09.2022
Thurzov dom vystaví vyše 70 nástrojov, ktorými sa mučilo v Európe
Viac ako 70 exponátov mučiacich nástrojov, z ktorých takmer 30 je zo zbierok Stredoslovenského múzea (SSM), vystaví od 1. októbra Thurzov dom v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %