Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
13.03.2018 11:55

Dom ľudového bývania ponúkne inšpiráciu na veľkonočnú výzdobu


Dom ľudového bývania v Šali - ilustračná snímka


Inšpiráciu na veľkonočnú výzdobu ponúkne návštevníkom Domu ľudového bývania v Šali podujatie Veľká noc v domčeku. Výstavu kraslíc doplnia ukážky zdobenia kraslíc rôznymi technikami či ukážky pletenia korbáčov. Podujatie sa uskutoční 27. a 28. marca.


Veľkonočné sviatky sú najvýznamnejším kresťanským sviatkom, ku ktorému sa viaže veľa cirkevných úkonov, ľudových obyčajov spojených s príchodom jari, vrátane magicko-očistných a prosperitných praktík. Prastarými symbolmi tohto obdobia bola voda, oheň, zeleň a vajíčko, ktoré symbolizovalo znovuzrodenie života.      

 „Vplyvom rýchleho rozvoja vedy a techniky, ktorý má vplyv predovšetkým na náš spôsob života, sa začínajú pomaly vytrácať zvyky, ktoré naši predkovia praktizovali počas týchto sviatkov. Časť z tradičných zvykov však zachovávame dodnes,“ uviedla Ľubica Packová – Zahradárová z Ponitrianskeho múzea, ktorého súčasťou je Dom ľudového bývania v Šali. Okrem konzumácie tradičných veľkonočných jedál sa zdobia príbytky bahniatkami alebo zelenými ratolesťami, kúpači či šibači za odmenu dostávajú kraslice.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.04.2016
Dom ľudového bývania v Šali pripravil výstavu prác M. Dankovej a P. Súdorovej
Košíky z prútia a pedigu, drevorezbu, úžitkové i dekoračné predmety zhotovené z drôtu a keramiky predstaví výstava Univerzita tretieho veku – remeslá v priestoroch Domu ľudového bývania v Šali.
viac
03.04.2019
Bardejovské námestie zdobí megavajce, z ktorého sa vyliahne postavička
Na Radničnom námestí v Bardejove odhalili v utorok megavajce. Podujatie už po piaty raz pripravilo bardejovské Kultúrno-turistické centrum. Ako pre TASR uviedol jeho riaditeľ Marcel Tribus, pred piatimi rokmi bolo zapísané aj do Slovenskej knihy rekordov.
viac
07.04.2020
Zoznam vládnych opatrení prijatých na obdobie Veľkej noci
Voľný pohyb osôb bude obmedzený od 8. do 13. apríla 2020, teda počas veľkonočných sviatkov. V rámci návrhu na rozšírenie opatrení núdzového stavu podľa zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu o tom vláda rozhodla na pondelkovom rokovaní.
viac
29.03.2021
Budatínsky hrad bude na Veľkú noc svietiť na modro
Považské múzeum v Žiline sa aj tento rok zapojí do kampane na pomoc ľuďom s autizmom. Svetovým dňom povedomia o autizme je 2. apríl, no Budatínsky hrad bude svietiť na modro počas celých veľkonočných sviatkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %