Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
28.02.2022 09:35

Folkloristi pripomenuli chodenie masiek na konci fašiangov


Na snímke fašiangový sprievod masiek 26. februára 2022 v Terchovej. Snímka zdroj: (tasr).


Chodenie masiek po Terchovej na konci fašiangov pripomenuli v sobotu členovia Folklórneho súboru (FS) Chotár a Repáňovskej muziky. Od miestneho kostola prešiel ich sprievod pod sochu Juraja Jánošíka.


"Mladí sa tešia, že odprevadia turvoňa, fašianek ukončí ich veselie a bude Popolcová streda. Zastrelia turvoňa, veselia sa, potom plačú a pritom si spievajú a tancujú," priblížila vedúca FS Chotár Veronika Hajasová.

Hlavnou postavou fašiangového sprievodu je podľa riaditeľa Miestneho kultúrneho strediska v Terchovej Rudolfa Patrnčiaka turvoň - býk alebo maska kravy. "To je najdôležitejší člen tejto zamaskovanej skupiny. Hovorilo sa, že kde sa turvoň vyváľa, či po hnoji alebo po dvore a vytočí gazdinku, bude úroda a prosperita," vysvetlil.

Sprievod tvoria aj ďalšie masky. „Strelec, škopiak, mladý zať a mladá nevesta. No a nesmie chýbať muzika. Toto je základ, ktorý tu oddávna chodil a chodieva dodnes. K tomuto základu sa pridávajú do sprievodu aj iné masky. Je to vec fantázie skupiny, ktorá sa rozhodne fašiangy usporadúvať," dodal Patrnčiak.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2017
Trebišovský majáles
Mesto Trebišov zorganizovalo kultúrno-spoločenské stretnutie pri príležitosti osláv Sviatku práce. Atmosféra dvojdňového podujatia sa niesla, ako každý rok, v ľudovom duchu. 
viac
02.03.2019
Fašiangový sprievod a podujatie pred múzeom pripomenuli dávne tradície
Fašiangami ožil v sobotu Trebišov. Do fašiangového sprievodu z centra mesta do areálu trebišovského kaštieľa sa zapojili desiatky ľudí v tradičných maskách.
viac
15.02.2022
Sprievod masiek pripomenie v Múzeu kysuckej dediny fašiangovú atmosféru
Sprievod masiek prejde naprieč Múzeom kysuckej dediny vo Vychylovke v nedeľu 27. februára počas programu Fašiangy sa krátia, už sa nenavrátia... Kysucké múzeum v Čadci ho pripravuje pri príležitosti 50. výročia svojho založenia.
viac
19.02.2022
Napriek opatreniam sa snažia zachovať obľúbenú tradíciu
V Trenčianskych Tepliciach dnes (19. 2. 2022) od 10:30 hod. na Kúpeľnom námestí začne symbolicky znieť hudba slovenského folklóru. Fašiangy ako sa patrí to síce kvôli aktuálnym opatreniam nebudú, ale symbolicky tradíciu v kúpeľnom mestečku napriek tomu zachovajú!
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %