Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
02.03.2018 08:00

Handlovská samospráva dáva do pozornosti službu nocľahárne pre ľudí bez domova


Nezisková organizácia Jazmín, n.o.


Zachrániť tých čo nechcú byť zachránení je ťažké. Nocľaháreň v mestskej neziskovej organizácii Jazmín v Handlovej funguje od novembra 2017 ako prevencia, aby ľudia bez prístrešia mali kde prespať v zimnom období. V Handlovej sa osvedčila.


Minulé dve zimy nocľaháreň poskytla viac ako 700 nocľahov. Od novembra 2017 do februára 2018 spolu poskytla 204 nocľahov.

O pravidlách, za ktorých budú ľudia bez prístrešia vpustení do nocľahárne pre obdobie výrazne nízkych teplôt informuje Mgr. Viera Mrázová, riaditeľka Jazmín, n.o.: Práca s ľuďmi bez domova je veľmi zložitá. Záleží nám, aby nikto v meste nezamrzol, avšak samotní ľudia bez domova sa k svojej situácii stavajú veľmi ľahostajne, rezignovali na svoj osud a len málo z nich sa usiluje o zmenu. Pravidlá pre vstup do nocľahárne sme mierne upravili. Vzhľadom na silné mrazy, ktoré udreli koncom februára sme ochotní prijať všetkých ľudí bez domova v Handlovej ohrozených zamrznutím. Prichádzajúci človek v núdzi dostane možnosť osprchovať sa (dostane uterák, mydlo), dostane čisté šatstvo, na vrátnici sú pripravené instantné polievky na zasýtenie a čaj na zohriate.“

Oproti pôvodným pravidlám z novembra 2017 nastali zmeny v tom, že klienti navyše dostanú polievku, zmierňuje sa pravidlo týkajúce sa prijatia klienta, ktorý má v krvi iba zostatkový alkohol, pričom ostáva v platnosti, že klient nemôže byť agresívny. V súvislosti s prežívaním ľudí na uliciach má Mgr.Viera Mrázová viacero smutných skúseností:„Na jednej strane títo ľudia potrebujú pomoc a na druhej strane sa oni sami nesnažia o zmenu, nápravu. Mesto Handlová, naša neziskovka, sociálne oddelenie mestského úradu prostredníctvom komunitných pracovníkov pomáhajú, vyhľadávajú týchto klientov, aby sa predišlo najhoršiemu. Investujeme nemalé čiastky na hygienické a dezinfekčné prostriedky, aby nedošlo k ohrozeniu ostatných klientov“.

Stredisko hygienickej očisty a priestor na prenocovanie počas zimného obdobia tzv. „nocľahárne“, je prístupná ľuďom bez prístrešia až do skončenie zimného obdobia. Počas práve prebiehajúcej zimy s viacerými teplotnými výkyvmi, handlovská nocľaháreň poskytla od novembra 2017 do konca februára 2018 spolu 204 nocľahov, pričom najviac nocľahov, až 111, využilo 6 ľudí v decembri 2017. V novembri 3 ľudia prespali 20 krát, v decembri 6 ľudia 91 krát, počas januára 2018 využili 8 ľudia službu nocľahárne 52 krát a vo februári 9 ľudia 41 krát.

Nezisková organizácia Jazmín, n.o. poskytuje na zimné obdobie stredisko hygienickej očisty a priestor na prenocovanie počas zimného obdobia v suteréne budovy Jazmín n.o. (Dorka) na ulici F. Nádaždyho 4 v Handlovej. Mesto Handlová žiada o spoluprácu všetkých, ktorí zaregistrujú v Handlovej človeka, ktorému hrozí nebezpečenstvo z dôvodu jeho pobytu v chladných nočných hodinách na verejných priestranstvách, aby ihneď kontaktovali stálu hliadku MsP Handlová, na tel. čísle 0905 499 384, alebo 046/ 5475007 resp. sociálne odd. MsÚ na tel. čísle: 0917616391.

Štandardné pravidlá nocľahárne: Do nocľahárne sú vpustení ľudia, ktorí majú maximálne zostatkový alkohol, nie sú agresívni a nie sú nebezpeční sebe i okoliu. Títo ľudia si za prenocovanie zaplatia 1 € s tým, že majú možnosť osprchovať sa a v prípade potreby im je poskytnutá spodná bielizeň. V organizácii im je poskytnutý teplý čaj a chlieb. Ráno musia priestory po sebe upratať a opustiť zariadenie.

Autor: Jana Paulínyová, odd. komunikácie a marketingu MsÚ Handlová


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.01.2017
Vešiak pomoci už aj v Senici
Vešiak pomoci, ktorý sa v týchto chladných dňoch objavil v našom hlavnom meste, inšpiroval aj senickú radnicu. Mesto Senica sa po vzore Bratislavy ako aj iných miest v susednom Česku, či Maďarsku rozhodlo zrealizovať projekt na pomoc tým, ktorí potrebujú pomôcť v boji so zimou.
viac
10.06.2019
Na Námestí baníkov pribudne vodná hmla, mesto tam osadilo i lavičky
Samospráva Handlovej v tomto týždni pristúpi k úprave stránkových hodín na mestskom úrade (MsÚ). Opatrením tak reaguje na výstrahu pred vysokými teplotami, ktorú vydal Slovenský hydrometeorologický ústav.
viac
04.05.2020
Zmena pracovného času na Mestskom úrade Handlová
Z dôvodu mimoriadnej situácie súvisiacej s pandémiou COVID-19 budú zamestnanci Mestského úradu Handlová (ďalej MsÚ) pracovať v termíne od 1. mája 2020 v skrátenom pracovnom týždni, t.j. od pondelka do štvrtka, pričom sa menia aj stránkové hodiny MsÚ.
viac
29.12.2022
Nocľaháreň pre ľudí bez domova otvorili už začiatkom decembra
Nocľaháreň pre ľudí bez domova otvorili v Handlovej už začiatkom decembra. Nezisková organizácia Jazmín, ktorá sociálnu službu poskytuje, tak reagovala na poveternostné podmienky i dopyt od ľudí. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %