Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
26.10.2018 03:15

Hlavné mesto prijalo sériu opatrení k blížiacim sa Sviatkom všetkých svätých


Ilustračná snímka


Už v najbližších dňoch sa začínajú Sviatky všetkých svätých. Hlavné mesto preto aj tento rok v predstihu pripravilo sériu opatrení, ktorých cieľom je zabezpečiť pokojný priebeh sviatočných dní.


Okrem pripravenosti mestských cintorínov sa mesto zameralo aj na bezpečnosť návštevníkov cintorínov a posilnenie dopravy v meste.

„Pre pokojný priebeh blížiacich sa Sviatkov všetkých svätých sme prijali sériu opatrení, ktoré budú platiť počas budúceho týždňa. Ich cieľom je najmä pripravenosť cintorínov, zabezpečenie dopravy do ich blízkosti a bezpečnosť na cintorínoch a v ich bezprostrednom okolí. Pevne verím, že si Bratislavčania pamiatku svojich blízkych uctia v pokojnom duchu,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Pripravenosť cintorínov zabezpečovala mestská organizácia Marianum - Pohrebníctvo mesta Bratislavy, ktorá sa stará o mestské cintoríny. V rámci opatrení budú mať cintoríny predĺžené otváracie hodiny, a to od 7:00 do 20:00 h. Bola prijatá zvýšená protipožiarna pohotovosť v podobe protipožiarnych hliadok. V rámci čistoty sú zabezpečené zvýšené intervaly odvážania odpadu a kontajnery budú rozmiestnené tak, aby boli dostupné čo najväčšiemu počtu návštevníkov. Všetky potrebné informácie sú zverejnené aj na informačných tabuliach na vstupoch do cintorínov. Na každom cintoríne bude zároveň správca, na ktorého je možné sa v prípade potreby obrátiť.

Zdravotne ťažko postihnutí a imobilní občania sa budú môcť po cintorínoch presúvať aj automobilom v čase od 07:00 do 09:00 h. Na presun budú môcť počas celého dňa využiť aj elektromobily, ktoré budú v dennej prevádzke.

Za účelom zabezpečenia verejného poriadku a dodržiavania všeobecne záväzných právnych predpisov a na ochranu života, zdravia a majetku osôb bude dohliadať mestská polícia. Tá už od 15. októbra vykonáva v priestoroch cintorínov a v ich okolí zvýšenú hliadkovú činnosť. Režim zvýšeného výkonu služby bude pretrvávať až do konca nasledujúceho týždňa, teda do nedele 4. novembra 2018. Činnosť mestskej a štátnej polície je  vzájomne úzko koordinovaná. Na zaistenie bezproblémového priebehu týchto dní dohliada zo strany mestských policajtov celkovo 160 príslušníkov a príslušníčok mestskej polície. Mestská polícia zároveň upozorňuje návštevníkov, aby si dávali pozor na osobné veci a nenechávali ich voľne položené, či už pri hroboch alebo v parkujúcich vozidlách.

Z dôvodu očakávanej zvýšenej návštevnosti cintorínov Dopravný podnik Bratislava, tak ako každý rok aj tento rok, vypraví počas Sviatku všetkých svätých posilové spoje. Posilnenie premávky MHD zabezpečí aj počas celých týchto prázdnin. DPB, a.s. zabezpečí posilnenie dopravy už 29. októbra 2018 (pondelok), ktoré bude pokračovať po celý čas až do 4. novembra 2018 (nedeľa). Počas tohto týždňa budú linky MHD premávať v prevádzkovom režime prázdniny a nebudú vypravené spoje školskej dopravy a linky 133, 184 a 192.

Počas Sviatku Všetkých svätých budú mimoriadne vypravené spoje liniek X38 a X71 jazdiace v 20 minútových intervaloch z Hlavnej stanice k cintorínu Vrakuňa (X71) a do Krematória (X38). Linky 204 a 207 budú v uvedenom období posilnené vozidlami s vyššou kapacitou.

V správe príspevkovej organizácie MARIANUM – Pohrebníctvo mesta Bratislavy je osemnásť cintorínov a urnový háj spolu s rozptylovou a osobitne vsypovou lúkou v areáli krematória. Hlavnému mestu sa tento rok podarilo obnoviť a revitalizovať viaceré mestské cintoríny. Medzi väčšími projektmi, ktoré sa tento rok podarili, sú:

Krematórium - nová vzduchotechnika a kúrenie, nová elektroinštalácia, opravené strechy nad obradnou miestnosťou a obnova osvetlenia vonkajších chodníkov krematória. Obnovený bol aj hlavný chodník a schody vedúce k obradnej miestnosti.

Cintorín Vrakuňa - opravené plochy pred vstupom do cintorína , ako aj parkovacia plocha. Opravené fasády jednotlivých budov a opravené časti komunikácií na cintoríne.

Slávičie údolie - historicky prvá obnova pamätníka 2. svetovej vojny - „Bojovníkom proti fašizmu, ktorí zahynuli pri Melku v koncentračnom tábore Mauthausen“ a pamätníka 1. svetovej vojny

Martinský cintorín - oprava havarijného stavu kanalizácie a prepadnutých chodníkov.

Cintorín Rača – plánované navýšenie o ďalších 1000 miest pre uloženie urien a pochovanie do rakvových hrobov.

 Mestská organizácia MARIANUM v súčasnosti spravuje viac ako 91 000 hrobových, kryptových a urnových miest. Pri predpoklade iba jednej návštevy tohto počtu miest na cintorínoch a v bratislavskom krematóriu a zároveň vychádzajúc zo skúseností z predchádzajúcich rokov, očakáva hlavné mesto až 500-tisíc návštevníkov.

Autor: (ts-mmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2016
Starostlivosti o mestskú zeleň by mal pomôcť zelený balíček opatrení
Ide o systém opatrení na komplexnú a efektívnu starostlivosť o stromy a zeleň v Bratislave, ktorý samospráva spúšťa s okamžitou platnosťou.
viac
27.10.2017
Opatrenia hlavného mesta pred blížiacimi sa sviatkami
Z dôvodu zvýšeného náporu ľudí na cintorínoch, v období od 28. 10. do 5. 11., hlavné mesto spolu so svojimi mestskými organizáciami prijalo opatrenia s cieľom zabezpečiť pokojný a bezpečný priebeh Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých.
viac
30.10.2020
Na Sviatok všetkých svätých platí zákaz vychádzania
Návšteva cintorínov nepatrí medzi výnimkami zákazu vychádzania mimo bydliska, čiže platí, že aj na "dušičky" je potrebné zostať doma.
viac
13.07.2021
Bratislava zažíva extrémne prepady návštevnosti
Mesto Bratislava zažíva extrémne poklesy a prepady návštevnosti, ktoré neboli pred letom očakávané. Hoci boli podnikatelia v oblasti cestovného ruchu po minulom roku pripravení aspoň na istú mieru oživenia, nachádzajú sa v neľahkej situácii.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %