Sobota 11.05.2024
Dnes má meniny 
Blažena
°C
17.03.2021 02:20

Hmyzie hotely osadila SMsZ v dvoch košických parkoch


Hmyzí hotel osadený v Zuzkinom parku v Košiciach. Snímka zdroj: (tasr).


Správa mestskej zelene (SMsZ) Košice osadila prvé dva takzvané hmyzie hotely. Pribudli v Mestskom parku a Zuzkinom parku.


Ako za SMsZ povedal Peter Sasák, postupne majú pribúdať aj v ďalších mestských častiach. Chcú tým pomôcť biodiverzite v meste.

„Očakávame efekt, že určité druhy hmyzu sa rozhodnú uprednostniť hmyzí domček a nebudú si hľadať úkryt v takých počtoch v blízkych ľudských obydliach,” povedal s tým, že domčeky umiestnili do voľného priestranstva, ďalej od chodníkov a bytových domov. Chceli tým  obmedziť vyrušovanie hmyzu častým pohybom ľudí a tiež zabezpečiť pre lietajúci hmyz voľný priestor na pohyb v okolí hotela. „Umiestnenie sme vyberali tak, aby mal hmyz dostatočné množstvo potravy v okolí. Dúfame, že okrem hmyzu sa nám podarí prilákať aj iných návštevníkov, či už žaby, jašterice alebo ježkov,” dodal.

SMsZ chce počas jari osadiť ďalší takýto hmyzí domček v lokalite Anička v parku PKO. „V prípade, ak by sa táto iniciatíva stretla s pozitívnymi ohlasmi a prilákala by aj obyvateľov z ríše hmyzu, potom plánujeme osadiť podobné hotely naprieč nami spravovanými lokalitami v meste,” uviedol Sasák.

Hmyzie hotely vyrábala svojpomocne SMsZ, a to z dostupného nadbytočného materiálu. Pracovali na nich najmä počas dní, keď pre nepriaznivé počasie nemohli vykonávať plánované práce. Hmyzie domčeky sú dlhé 120 centimetrov, vysoké 150 centimetrov a široké 80 centimetrov. Základ tvoria palety doplnené o drevnú guľatiny, tŕstie, tehly, šišky, trávu a mach. Ako Sasák spresnil, ide o materiály, ku ktorým sa dá bežne dostať a za bežných okolností by väčšinu kompostovali. Strechu hotelov tvoria skalničky, ktoré majú časom vytvoriť zelený koberec.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.11.2020
Vynovený Štúrov park už sprístupnili verejnosti
Zvolenčanom sa po niekoľkých mesiacoch opäť otvára Štúrov park. Jeho obnova bola súčasťou tretej etapy rekonštrukcie tamojšieho Námestia SNP.
viac
19.01.2021
Mesto Prešov zrevitalizuje park Vlada Clementisa
Mesto Prešov plánuje v prvej polovici roka 2021 začať s revitalizáciou verejného priestranstva - parku medzi ul. Vlada Clementisa a Levočskou ulicou. Projekt je schválený v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu.
viac
16.02.2021
Dúbravka predstavuje návrh urbanistického riešenia zóny Pod záhradami
Obyvatelia bratislavskej Dúbravky sa do 31. marca môžu nielen elektronicky sčítať, ale tiež participovať na verejnom prerokovaní návrhu urbanistickej štúdie zóny Pod záhradami.
viac
08.03.2021
Prešov osadí 150 búdok a bude skúmať počty a druhy vtákov
Mesto Prešov rozmiestni počas marca v 23 lokalitách na svojom území celkovo 150 nových vtáčích búdok. Cieľom je zabezpečiť pre vtáctvo vhodné podmienky na hniezdenie a podporiť biodiverzitu vtákov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %