Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
23.09.2018 10:55

Inšpektori skontrolujú systém triedeného zberu, výrobcovia môžu zmeniť OZV


Ilustračná snímka, zdroj: CNS EuroGrants


Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) spúšťa doteraz najväčšiu sériu kontrol systému triedeného zberu na Slovensku. Výrobcovia, ktorých obaly a neobaly končia v komunálnom odpade, budú tiež môcť od 1. októbra zmeniť organizáciu zodpovednosti výrobcov (OZV).


Informuje o tom Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.       

Envirorezort apeluje na výrobcov, aby pri výbere OZV zvážili všetky podstatné aspekty, nielen cenu. "Pretože, keď si výrobca zazmluvní OZV, zodpovednosť vrátane sankcií za neplnenie zákonných povinností zostáva stále na výrobcovi," upozorňuje ministerstvo. Pri kontrolách sa špeciálne bude venovať výrobcom, u ktorých sa v minulosti preukázali pochybenia.       

Kontroly podľa ministerstva reagujú na skúsenosti z praxe. "Minulosť priniesla príklady, kedy si OZV orientujúce sa na najnižšiu cenu pre výrobcov, nedokázali plniť svoje povinnosti smerom k obciam a mestám," konštatuje. Obce sa napríklad stretávali s tým, že po naplnení cieľov zberu už OZV ďalší vytriedený odpad nezobrali.       

Súčasný odpadový systém na Slovensku funguje na princípe znečisťovateľ platí. Spoločnosti uvádzajúce na trh výrobky sa o ich obaly a neobaly musia postarať. Práve preto sa združujú v OZV, ktoré za nich tieto povinnosti plnia. Organizácie podpisujú zmluvy so samosprávami a financujú nakladanie s vytriedeným odpadom. "No, zodpovednosť zostáva na výrobcoch," zdôrazňuje ministerstvo.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.11.2016
Nové financovanie zberu a odvozu triedeného odpadu sa zabieha
Systém rozšírenej zodpovednosti výrobcov, ktorý odštartoval 1. júla, napreduje, potrebuje však „utriasť“ a zabehnúť sa.
viac
24.11.2016
Čo bude s obcami a mestami, ktorým OZV vypovedali zmluvy?
Ešte koncom septembra sa dve najväčšie organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI-PAK a NATUR-PACK (spolu vyše 92 percent na trhu OZV) rozhodli od januára 2017 vypovedať alebo neobnoviť zmluvy o ďalšej spolupráci s niektorými obcami a mestami.
viac
28.06.2017
Rok odpadového zákona priniesol prvé výsledky v podobe lepšieho triedenia
„Komunálny odpad sa dnes na Slovensku triedi, zbiera, zváža, dotrieďuje, recykluje a zhodnocuje,“ konštatuje Hana Nováková, generálna riaditeľka spoločnosti ENVI - PAK.
viac
10.03.2020
Triedený zber stále neprináša na Slovensku optimálne výsledky
Triedený zber a fungovanie rozšírenej zodpovednosti výrobcov stále neprináša na Slovensku optimálne výsledky. Na to, aby sa zlepšil triedený zber na Slovensku, je potrebné urobiť prípadnú reformu fungovania systému.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %