Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
17.10.2022 11:40

Integrované bezpečnostné centrá plánujú v Košiciach, B. Bystrici a v Nitre


Na snímke tlačový brífing Ministerstva vnútra SR a mesta Košice pri príležitosti podpisu memoranda o spolupráci, ktoré sa stane základným dokumentom pri vybudovaní Integrovaného bezpečnostného centra (IBC) na sídlisku KVP 12. októbra 2022 v Košiciach. Snímka zdroj: (tasr).


V Košiciach, Banskej Bystrici a v Nitre majú vzniknúť integrované bezpečnostné centrá (IBC). Dve z nich budú financované z plánu obnovy, skolaudované majú byť v roku 2026.


Vznik centra v Nitre bude závisieť od možností štátneho rozpočtu. Zámerom do budúcnosti je vybudovať IBC v každom kraji. Uviedol to tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Pracovisko vytvorí vhodné prostredie pre hasičov, záchranárov, policajtov a zamestnancov v štátnej službe na rýchle reagovanie a adresné riešenia na krízové situácie rôzneho druhu. Dislokáciou pracovísk rôznych útvarov a zložiek integrovaného záchranného systému na úrovni kraja na jednom mieste sa zároveň vytvorí predpoklad pre dlhodobé úspory z rozsahu využívaním rovnakých priestorov a infraštruktúry," priblížila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Ministerstvo očakáva tiež vyššiu úroveň odolnosti a kvality služieb v tiesni pre občanov.

V pláne obnovy je na zámer vyčlenených vyše 31 miliónov eur bez DPH, ráta sa s vybudovaním dvoch IBC. Centrum v Nitre sa má financovať podľa možností čerpania finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu respektíve mimorozpočtových prostriedkov. Výška nákladov bude známa až po vypracovaní projektovej dokumentácie.

Vypracovanie projektovej dokumentácie a získanie stavebného povolenia pre IBC v Košiciach a Banskej Bystrici je plánované do konca roka 2023 a kolaudácia v druhom štvrťroku 2026, v súlade s harmonogramom systému implementácie plánu obnovy.

Mesto Košice a MV SR tento týždeň podpísali Memorandum o spolupráci pri realizácii projektu vybudovania nového integrovaného bezpečnostného centra. Nitrianski poslanci zároveň na svojom októbrovom rokovaní rozhodli o predaji pozemku pod budúcim integrovaným bezpečnostným centrom.

V súčasnosti funguje v budovách okresných úradov v sídle kraja osem koordinačných stredísk integrovaného záchranného systému spolu s operačnými strediskami Hasičského a záchranného zboru a Záchrannej zdravotnej služby. "Cieľom výstavby IBC v Košiciach, Banskej Bystrici a Nitre je ich presun do samostatných budov s ohľadom na ich unifikáciu a priestorové potreby, ktoré sú väčšie ako okresné úrady dokážu zabezpečiť," vysvetlil rezort.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2017
Štafetu Európskeho mesta športu si od Košíc prevezme Banská Bystrica
Trojkráľovým behom 6. januára o 15.00 h sa Košice symbolicky rozlúčia s titulom Európske mesto športu 2016. V ten istý deň prevezme titul Banská Bystrica - Európske mesto športu 2017.
viac
15.09.2018
Výstava archívnych dokumentov priblíži dejiny Slovenska
Ministerstvo vnútra v rámci osláv 25. výročia vzniku Slovenskej republiky, 50. výročia obrodného procesu a 100. výročia vzniku Československej republiky pripravuje konferenciu NA CESTE K SLOVENSKEJ ŠTÁTNOSTI v dňoch 18. – 20. septembra v Historickej radnici mesta Košice.
viac
13.06.2019
Ako vzdelávať a pracovať so seniormi - bezplatný seminár
Centrum vzdelávania neziskových organizácií (CVNO), po úspešnej sérii tréningu trénerov „Ako vzdelávať 50+“ (T4T), štartuje regionálne workshopy zamerané na špecifiká vzdelania 50+ pod názvom "Ako robiť strieborne vzdelávanie".
viac
14.01.2022
ZMOS na rokovaní k Centrám zdieľaných služieb
Realizácia Centier zdieľaných služieb bola hlavnou témou stretnutia predsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislava Trégera s predstaviteľmi ministerstva vnútra SR na čele so štátnym tajomníkom rezortu Jánom Lazarom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %