Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
03.01.2020 09:25

KOCR Severovýchod Slovenska zrekonštruovala náučný chodník Čierna mláka


Altánok - ohnisko Kozub Zimná, Ilustračná snímka, zdroj: www.pocomtuziazeny.sk


V Bardejovských Kúpeľoch ukončili revitalizáciu náučného chodníka Čierna mláka. Celkové náklady dosiahli 13.900 eur a financovala ich Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Šariš-Bardejov.


"Od októbra prebiehala výmena a obnova poškodených drevených prvkov náučného turistického chodníka. Predovšetkým na altánku–ohnisku Kozub Zimná a na vyhliadke Hradu Zborov. Súčasťou projektu bola oprava lavičiek a doplnenie informačných a smerových tabúľ. Celková dĺžka chodníka je 4,46 kilometra a je na ňom 18 tematických zastávok," uviedol riaditeľ OOCR Šariš-Bardejov Radomír Jančošek.       

Ako ďalej povedal, zastávky na chodníku sú spolu s informačnými panelmi venované mimoprodukčným funkciám lesa. "Z rozhľadne, ktorá je súčasťou chodníka, je nádherný výhľad na Zborovský hrad a jeho okolie. Okrem toho je tam aj kamenná terasovitá vyhliadka na hlavný hrebeň Čergovského pohoria, kaplnka svätého Huberta a príšera vystupujúca z vôd jazierka pri Zimnej studni. Sú tam aj lavičky na oddych, studničky a zrubové ohnisko. Turistický chodník je majetkom Lesov Slovenskej republiky a bude v ich správe i naďalej," priblížil Jančošek.       

Náučný chodník sa nachádza v lesoparku Bardejovských Kúpeľov, v lokalite nad jazierkom. Má tri okruhy, Jedľový s dĺžkou 1,9 kilometra, Bukový 3,7 kilometra a Javorový s dĺžkou 3,9 kilometra.

"Slatinné jazierko Čierna mláka vzniklo v terénnej depresii, ktorá v spojení s kamenistou nepriepustnou vrstvou zapríčinila, že voda nemá kam odtekať. Takto vznikli podmienky na významný ekosystém," vysvetlil Jančošek.       

Ako ďalej povedal, hlavné aktivity OOCR Severovýchod Slovenska v roku 2019 smerovali do marketingu a propagácie regiónu, na podporu kultúrnych podujatí a na budovanie a obnovu turistickej infraštruktúry cestovného ruchu. Rozpočet na tento rok presiahol 100-tis. eur.       

"Okrem obnovy turistického náučného chodníka sa OOCR v tomto roku podieľala aj na štatistickom meraní počtu návštevníkov v regióne, v meste Bardejov a v Bardejovských Kúpeľoch. Obnovili sme nátery opotrebovaných a zničených turistických altánkov a odpočívadiel v lesoparku mesta Bardejov a v Bardejovských Kúpeľoch či značenie liečivých singletrackov. K najväčším aktivitám patrila obnova detského ihriska Topľa a propagácia cyklotrasy Aquavelo," dodal Jančošek.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2016
K ruinám Zoborského kláštora vedie nový náučný chodník
Na nitrianskom Zobore vznikol nový náučný chodník, ktorý vedie k ruinám Zoborského kláštora. Náučný chodník vybudovali aktivisti zo Zoborského skrášľovacieho spolku.
viac
26.09.2017
Novobanské Mestské lesy plánujú vybudovať arborétum
Na náučnom chodníku Zvonička chcú novobanské Mestské lesy vybudovať arborétum. Podľa konateľa spoločnosti Víťazoslava Chrappu bude mať arborétum nielen náučný charakter, ale pomôže podporiť cestovný ruch a zviditeľniť mesto.
viac
11.11.2019
Vo Vinosadoch si vybudovali vinársky náučný chodník
Okrem toho realizovali projekty, ktoré podporujú komunitný život. Pozornosť venovali aj starým remeslám či zachovaniu kultúrneho dedičstva. Letný tábor miestnych remeselníkov si pre veľký záujem detí zopakujú aj v budúcom roku.
viac
21.07.2020
Oravskú priehradu sprístupní návštevníkom nový náučný chodník
Prezentáciu historických, prírodných, kultúrnych a vlastivedných skvostov hornej Oravy má ponúknuť nový náučný chodník popri brehu Oravskej priehrady v Námestove.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %