Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
15.01.2018 06:20

Komárno sa môže dostať z tzv. „čiernej listiny“


Ilustračná snímka.


Od januára nadobudne účinnosť novela zákona, vďaka ktorej sa Komárno môže dostať z tzv. „čiernej listiny“.  A tak od začiatku  roka bude opäť možné získavať podporu prostredníctvom úspešných verejných a európskych tendrov.


Prípad sa datuje do roku 2014, kedy došlo k meškaniu zo strany vtedajšieho vedenia mesta. Mestský úrad nahlásil nových pracovníkov do Sociálnej poisťovne s niekoľkohodinovým omeškaním. Bolo skonštatované porušenie zákona zo strany mesta aj napriek tomu, že mesto zaplatilo príspevky za zamestnancov od prvého momentu. Nakoniec inšpektorát práce uložil mestu pokutu vo výške 2 000 eur a mesto sa dostalo na tzv. čiernu listinu, a preto nemohlo žiadať o granty. S odvolaním sa na zákon je do dnešného dňa v platnosti zákaz na obdobie 5 rokov. 

Začiatkom roka by sa to malo zmeniť. Parlament nedávno prijal novelu zákona o nelegálnom zamestnávaní, ktorá nadobudne účinnosť od januára 2018 – informovali o tom parlamentní poslanci Tibor Bastrnák (Most – Híd ) a Vladimír Matejička (Smer). Ako uviedli, proces sa snažili podporiť prostredníctvom rôznych rokovaní proti neoprávnenému postihovaniu Komárna. Keď o pozmeňujúcom návrhu zákona hlasovali po treťom čítaní, dostala sa do právnej novely stať o takzvanom „ všeobecnom pardone“. Novela zákona opäť otvára Komárnu veľké príležitosti – uviedli parlamentní poslanci z regiónu. 

Čierna listina už Komárnu spôsobila vážne ťažkosti, aj keď sa vedenie snažilo minimalizovať škody. Samotné mesto sa nemohlo uchádzať o žiadne granty, ale vždy, keď to bolo možné, pokúšalo sa podávať žiadosti na získanie finančnej pomoci prostredníctvom mestských organizácií, spoločností alebo združení. Viceprimátor Béla Keszegh  poukázal na to, že kvôli spomínanému zákazu utrpelo mesto viaceré škody. Prišlo napríklad o dva už získané granty, čo znamenalo, že  šmahom ruky prišlo o zhruba 2 milióny eur na rozvoj mesta. Neuskutočnila sa rekonštrukcia budovy mestskej polície a ani peniaze určené na obnovu budovy Centra voľného času sa nakoniec do Komárna nedostali. 

„V januári konečne dostaneme zelenú, veríme, že v priebehu niekoľkých týždňov kladne vyhodnotia našu žiadosť. Teraz už môžeme hľadieť vpred, konečne sa môžeme uchádzať o finančné prostriedky z rôznych grantov, ktorých vyhlásenie starostlivo sledujú naši osobitne určení úradníci. Chystáme materiály k viacerým výzvam a urobíme všetko preto, aby sme do Komárna priniesli čo najviac prostriedkov zvonku”– zdôraznil viceprimátor Béla Keszegh.

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.05.2020
Informácia o plánovaných výzvach Grantov EHP a Nórska
Úrad vlády SR v rámci Grantov EHP 2014-2021 a ako správca programu Kultúra zverejnil informáciu o plánovanom vyhlásení Otvorenej výzvy.
viac
04.01.2021
TTSK otvoril dotačnú výzvu v objeme 600 000 eur
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vypísal výzvu na predkladanie žiadostí o dotácie z rozpočtu samosprávneho kraja. Výzva je smerovaná na podporu aktivít a rozvoja kraja v oblasti kultúry, športu, sociálnej starostlivosti a zdravotníctva.
viac
28.01.2021
Šaľa poskytne dotácie pre oblasť kultúry v celkovej výške 10 000 eur
Mesto Šaľa vyzýva záujemcov o poskytnutie dotácií z rozpočtu mesta pre oblasť kultúry pre rok 2021, aby predložili svoje žiadosti.
viac
17.08.2021
Žiadame krízový manažment: Doteraz nebol prefinancovaný ani jediný projekt!
Problémom nie je nepripravenosť žiadateľov, ale neúmerná byrokracia! Zo 140 miliónov eur určených na projekty LEADER boli v programovom období 2014-2020 podané žiadosti za 45 miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %