Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
21.07.2022 03:20

Kompostovateľné vrecia v nádobách na bioodpad sa neosvedčili


Umývanie nádoby na bioodpad. Snímka zdroj: (Mesto Trenčín).


Kompostovateľné vrecia, ktoré vkladali do nádob na bioodpad v Trenčíne, sa neosvedčili. Mesto preto opäť začalo na sídliskách s umývaním bionádob. Informovala o tom trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.


"Kompostovateľné vrecia, ktoré sa do bionádob vkladali na začiatku júna na minimalizovanie negatívnych dôsledkov ako zápach a riziko vytekania, sa počas testovacieho obdobia neosvedčili. Pod ťarchou odpadu často skončili roztrhnuté a spadnuté dole v nádobe a neplnili svoj účel. Od júla sa preto kompostovateľné vrecia do bionádob už nevkladajú. Mesto radšej zvolilo umývanie nádob," uviedla hovorkyňa.

V bionádobách sa podľa nej počas testovacieho obdobia objavili aj odpady, ktoré do hnedých nádob nepatria, ako obaly, plasty, igelitové vrecia či sklo. Voľným okom viditeľné nevhodné odpady pracovníci zberovej spoločnosti z bioodpadu vyberajú. Nie vždy sa podarí odstrániť všetky nevhodné veci a kompost, ktorý z bioodpadu vzniká, je potom kontaminovaný.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.09.2017
MŽP prispeje obciam na kompostéry 20 miliónmi eur z eurofondov
Ministerstvo životného prostredia SR rozhodlo koncom augusta, že zvýši dotácie na kompostové nádoby pre samosprávy z 5 na 20 miliónov eur.
viac
27.11.2020
Žilina začne triediť kuchynský odpad
Mesto Žilina bude od 1. januára 2021 triediť biologicky rozložiteľný kuchynský odpad. Hovorca mesta Vladimír Miškovčík pripomenul, že povinnosť zabezpečiť triedenie majú všetky mestá a obce na Slovensku.
viac
08.02.2021
Zber kuchynského bioodpadu si Trnavčania osvojili už v začiatku
Zber kuchynského bioodpadu sa v Trnave ujal hneď na začiatku do tej miery, že mesto od februára zvýšilo frekvenciu jeho odvozu z dvoch na tri razy do týždňa. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.
viac
06.12.2022
Do rodinných domov v Trenčíne začali distribuovať odpadové nádoby na papier
Spoločnosť, zabezpečujúca v Trenčíne zber odpadu, začala s rozvozom 240-litrových odpadových nádob na papier do rodinných domov v meste. Informovala o tom Eva Mišovičová z kancelárie primátora Trenčína.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %