Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
20.01.2022 08:00

Komuniké z 15. rokovania Predsedníctva ZMOS


Snímka zdroj: (ZMOS).


V poradí 15. rokovanie Predsedníctva Združenia miest a obcí Slovenska sa venovalo mimoriadne dôležitým témam. Okrem iného schválilo otvorený list predsedovi vlády a tiež jednoznačne podporilo prípravu štrajkovej pohotovosti ako reakciu na legislatívny proces a mnohé prijímané zákony.


Predsedníctvo najskôr prerokovalo informáciu o plnení uznesení Predsedníctva ZMOS, ktorú uviedol predseda ZMOS Branislav Tréger. Ďalším bodom bola informácia o postupe plnenia priorít 31. snemu ZMOS, čo predsedníctvo tiež zobralo na vedomie. V poradí tretím bodom rokovania bola informácia o petičnej akcii pre zvýšenie počtu volebných obvodov, ktorej súčasťou bolo adresovanie otvoreného listu predsedovy vlády. Predsedníctvo ZMOS tiež zobralo na vedomie informáciu o partneroch ZMOS a informáciu o digitálnom reštarte a environakadémii. Tieto materiály predložil Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS. Primátor Fiľakova Attila Agócs predložil informáciu o návrhoch v oblasti podpory národnostných menšín, ktorú Predsedníctvo ZMOS zobralo na vedomie. Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS a Katarína Kremser predložili návrh postupu ZMOS po analýze Európskej charty miestnej samosprávy. Predsedníctvo ZMOS žiada a) o predloženie záverov materiálu k analýze Európskej charty miestnej samosprávy a jej aplikácie v Slovenskej republike, na príslušné orgány Rady Európy a ich predstaviteľov, s cieľom upozorniť na nežiadúci stav a s cieľom uskutočniť nápravu, b) iniciovať rokovanie s prezidentkou Slovenskej republiky, predsedom Ústavného súdu Slovenskej republiky, predsedom vlády Slovenskej republiky a predsedom Národnej rady Slovenskej republiky. 

K aktuálnym informáciám z prípravy programového obdobia Európskych investičných a štrukturálnych fondov 2021 - 2027 a Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky Predsedníctvo ZMOS prerokovalo materiál spracovaný Zuzanou Špačekovou, expertom Kancelárie ZMOS. Predsedníctvo tieto informácie zobralo na vedomie. 

Ďalším bodom, ktorý Predsedníctvo ZMOS zobralo na vedomie a žiada ďalšie aktívne presadzovanie záujmov samospráv vo vzťahu k uvedenému návrhu zákona, tak, aby došlo k posúdeniu ústavnosti novely bola informácia o podaní podnetu na generálnu prokuratúru Slovenskej republiky v súvislosti so školskou legislatívou. Tento materiál spracovala a predložila Katarína Kremser, expert Kancelárie ZMOS.  

Predsedníctvo ZMOS zároveň v súvislosti so situáciou v mnohej legislatíve s mimoriadne negatívnymi dopadmi formuluje východiská a prípravu pre štrajkovú pohotovosť, ktorú Kancelária ZMOS začína pripravovať na úroveň samospráv a regionálnych združení. 

Spravodajcom rokovania Predsedníctva ZMOS bol Peter Pobuda, starosta obce Mokrý Háj.

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.09.2020
Komuniké z Predsedníctva ZMOS a Rady ZMOS
V poradí 6. zasadnutie Predsedníctva ZMOS sa uskutočnilo tesne pred rokovaním Rady ZMOS. Mnohé jeho závery boli následne prerokované na popoludňajšom rokovaní Rady ZMOS.
viac
12.01.2022
Budúci týždeň zasadne Predsedníctvo ZMOS
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger zvolal v poradí 15. rokovanie Predsedníctva ZMOS. Témy reflektujú na aktuálny legislatívny vývoj a priority ZMOS.
viac
22.04.2022
Komuniké zo 17. zasadnutia Predsedníctva ZMOS
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger zvolal na 21. apríla v poradí 17. zasadnutie Predsedníctva ZMOS. Kľúčovými témami boli nárast cien stavebných materiálov, sociálna oblasť a školstvo.
viac
01.07.2022
Komuniké z 18. zasadnutia Predsedníctva ZMOS
V utorok 28. júna, pred rokovaním Rady ZMOS sa uskutočnilo v poradí 18. zasadnutie Predsedníctva ZMOS.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %