Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
28.12.2022 03:20

Košice spúšťajú od januára zber kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu


Ilustračná snímka: (tasr).


Od začiatku nového roka musí aj mesto Košice pristúpiť k povinnosti triediť kuchynský biologicky rozložiteľný odpad z domácností. Rozpočet mesta bude táto nová zákonná úprava stáť 2,7 milióna eur. Informovala o tom spoločnosť Kosit spolu s oznámením, ako bude zber fungovať.


Každej domácnosti žijúcej v rodinnom dome bude podľa firmy v priebehu januára až k dverám nehnuteľností bezplatne doručená vlastná zberná nádoba. Pôjde o 30-litrové hnedé vedro označené nápisom kuchynský BIO odpad. Spolu s touto nádobou doručia 25 vriec, ktoré majú byť vložené do nádoby, aby ju chránili pred znečistením.

"Obyvatelia budú bioodpad z kuchyne vkladať do nádoby voľne, bez použitia ďalších vrecúšok. Spoločnosť Kosit zabezpečí odvoz vyzbieraného bioodpadu raz týždenne. Pri každom zbere bude odpad vo vreci odvezený a domácnosti bude vrátená prázdna nádoba na ďalšie použitie," uviedol generálny riaditeľ podniku Marián Christenko.

Do každého stanovišťa kontajnerov pri bytových domoch v Košiciach pribudne nová zberná nádoba hnedej farby s objemom 240 litrov označená nápisom kuchynský BIO odpad. Nádoba bude opatrená vrecom, ktoré ju má chrániť pred znečistením. Hnedé nádoby bude zberová spoločnosť pristavovať postupne v prvej polovici januára. Obyvatelia budú do nich voľne vhadzovať odpad z kuchyne. Používanie vrecúšok, a to ani kompostovateľných, nebude povolené. Podnik zabezpečí vyprázdnenie spoločných hnedých nádob dvakrát týždenne.

"Materiál zo zberu kuchynského odpadu z domácností obyvateľov Košíc bude energeticky a materiálovo zhodnotený v bioplynovej stanici. Bioplynová stanica spoločnosti Eko-Salmo Plus pri obci Kokšov-Bakša je vybudovaná na účely zberu a zhodnocovania biologicky rozložiteľných odpadov cestou výroby a využitia bioplynu na výrobu elektrickej energie. Biologicky rozložiteľný odpad predstavuje hodnotný zdroj na výrobu alternatívnej energie a organického hnojiva," doplnil Christenko.

Pri nastavovaní plošného systému zberu kuchynského bioodpadu vychádza mesto zo skúseností z pilotnej lokality Nová Terasa. Projekt spustili už 1. júla 2021, do zberu je tam zapojených celkovo takmer 650 domácností. Zber prebieha raz týždenne a hmotnosť odpadu z jedného zberu predstavuje v priemere 700 kilogramov.

Pre komunikáciu s obyvateľmi je na webovom sídle spoločnosti Kosit vytvorená samostatná stránka, kde je opísaný systém fungovania zberu. Na sociálnej sieti existuje od spustenia pilotného projektu skupina Triedim BIO v kuchyni, ktorá bude po celoplošnom zavedení zberu využívaná na šírenie informácií k tejto téme. Košičania, ktorí nie sú aktívnymi užívateľmi sociálnych sietí, môžu posielať otázky na adresu triedim.BIO@kosit.sk alebo konzultovať telefonicky na bezplatnej linke 0800-156-748.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.02.2017
OLO začalo s distribúciou hnedých kontajnerov na bioodpad
Bratislavská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) začala v hlavnom meste s distribúciou hnedých kontajnerov na biologicky rozložiteľný komunálny odpad zo záhrad. Distribúcia kompostérov sa začne v marci.
viac
07.04.2020
Ako si mestá a obce môžu pomôcť pri triedení kuchynského odpadu
Vyše 67 percent komunálnych odpadov triedi 7 665 obyvateľov ostrova Pantalleria, neďaleko Sicílie. Pod tento výsledok sa podpisuje nielen triedenie rovnakých komodít ako na Slovensku, ale hlavne bioodpadov, vrátane systému triedenia kuchynského odpadu.
viac
25.05.2021
Trend znižovania skládkovania v meste Humenné pokračuje
Obyvatelia mesta Humenné produkujú z roka na rok menej komunálneho odpadu (KO) končiaceho na skládke. Kým v roku 2016 vyviezli technické služby (TS) mesta na miestnu skládku takmer 9465 ton KO, v roku 2020 to bolo o 1305 menej.
viac
30.08.2022
Počas horúcich dní sú v okolí zberných nádob na bioodpad hlodavci či zápach
Počas horúcich dní je v okolí zberných nádob na bioodpad zápach hnijúceho odpadu, zvýšený výskyt hmyzu a hlodavcov. Samosprávy, ktoré si to môžu finančne dovoliť, preto zabezpečujú odvoz odpadu aj častejšie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %