Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
02.05.2024 05:10

Na hrade chystajú slávnostné otvorenie letnej turistickej sezóny


Kežmarský hrad, snímka zdroj: Severovýchod Slovenska


Po Ľubovnianskom a Spišskom hrade sa chystá na slávnostné otvorenie letnej turistickej sezóny aj posledný hrad na Spiši. V nedeľu 5. mája sa môžu návštevníci na nádvorí Kežmarského hradu tešiť na viacero vystúpení.


 Riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová informovala, že program odštartuje o 11.30 h ekumenickou pobožnosťou a čestnou salvou skupiny historického šermu Taurus Ater. Pre návštevníkov pripravili na leto aj dve novinky.         

"V programe vystúpi detský folklórny súbor Letnička pôsobiaci v Poprade od roku 1992. Súbor prezentuje hudobno-tanečný folklór najmä z podtatranskej a spišskej oblasti. O 14.40 h potešíme najmä detských divákov veľkou talent show Sranda banda so známymi postavičkami, ktorú predvedie kúzelník Wolf," priblížila riaditeľka. Skupina Taurus Ater návštevníkom predstaví dobové zbrane, techniky boja s chladnými zbraňami a nabíjanie a streľbu z prvých palných zbraní. Zároveň predvedie svoje umenie v rámci bojov a duelov z prelomu 14. - 15. storočia.         

Od 16. hodiny bude javisko na hrade opäť patriť deťom, v predstavení Ramayana - legenda o princovi Ramonovi budú účinkovať členovia Divadla Babadlo. Obohatením programu budú podľa Cintulovej aj živé šachy - šachový turnaj organizovaný mestom Kežmarok. Vyvrcholením otvorenia letnej turistickej sezóny bude o 18. hodine koncert speváka Tomáša Buranovského. Súčasťou podujatia bude aj burza starožitností a lukostreľba. Od 13. hodiny môžu návštevníci využiť aj individuálne prehliadky expozícií v hrade.         

"Jednou z tohtoročných noviniek je sprístupnenie reinštalovanej expozície Kežmarok v rokoch 1850 - 1950. Ďalšou je výstava venovaná zaniknutej obci Ruskinovce," upozornila Cintulová. Kežmarský hrad je jediným úplne zachovaným hradom na Spiši. Prvá písomná zmienka o ňom je z roku 1463. Expozície hradu a historických vozidiel sú sprístupnené do septembra každý deň od 9. do 17. hodiny.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.04.2016
V sobotu otvoria v Kežmarku cyklistické chodníky
Primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák v sobotu (23. 4.) oficiálne otvorí cyklistické chodníky, ktoré boli dokončené vlani.
viac
09.03.2017
Otvorenie turistickej sezóny na Fiľakovskom hrade
Hradné múzeum vo Fiľakove pozýva na otvorenie turistickej sezóny na Fiľakovskom hrade. Pri danej príležitosti sa 14. 3. 2017 od 16:30 hod., na 4. poschodí Bebekovej veže hradu uskutoční vernisáž.
viac
04.05.2019
Cez víkend otvoria na hrade letnú turistickú sezónu
Pripravený je zaujímavý program. Informovala o tom riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová.
viac
29.04.2023
Letnú turistickú sezónu odštartujú na hrade cez víkend
Počas blížiaceho sa víkendu slávnostne otvoria na Kežmarskom hrade brány pre návštevníkov. V nedeľu 30. apríla tamojšie múzeum pripravilo v spolupráci s mestom bohatý program.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %