Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
16.09.2022 10:35

KSK a PSK sa zapájajú do Európskeho týždňa mobility rôznymi aktivitami


Ilustračná snímka: (tasr).


Košický samosprávny kraj (KSK) a Prešovský samosprávny kraj (PSK) sa opäť zapoja do kampane Európskeho týždňa mobility (ETM), ktorý sa každoročne koná od 16. do 22. septembra.


V spolupráci s IDS Východ prinesú zľavu v prímestských autobusoch, súťaže a ďalšie aktivity na podporu ekologickej dopravy. Informovali o tom KSK a PSK.

Aktivitou, ktorá bude platiť na celom východnom Slovensku, je cestovanie v prímestskej pravidelnej autobusovej doprave počas Medzinárodného dňa bez áut za osobitné cestovné. "Znamená to, že vo štvrtok 22. septembra cestujúci zaplatia za lístok 0,20 eura za každých 50 kilometrov," uviedli kraje.

KSK tiež umožní cestujúcim vybaviť si počas ETM dopravnú kartu integrovaného dopravného systému zdarma. Zároveň všetkým, ktorí dajú prednosť zelenšej forme dopravy, poskytne zdravé raňajky a pomôže aj pri základnom servise bicyklov. Cykloservis a cykloraňajky sa uskutočnia v časoch od 7.30 do 10.30 h, a to v pondelok (19. 9.) na námestí v Rožňava, na spišskonovoveskom námestí v utorok (20. 9.), na námestí v Michalovciach v stredu (21. 9.) a vo štvrtok 22. septembra pri Jakabovom paláci v Košiciach.

PSK zas bude cykloservis prevádzkovať pred svojím úradom na Námestí mieru v Prešove v stredu a vo štvrtok 22. septembra. Od septembra tiež spustil súťaž "Do práce a do školy na bicykli", a rámci podpory cestovania prímestskými autobusmi organizuje aj tretí ročník súťaže Zbieraj zelené kilometre.

Oba kraje okrem iného zorganizujú aj iniciatívu 10 000 Pre zdravie, ktorá má motivovať východniarov k pravidelnej chôdzi aspoň počas jedného týždňa s ambíciou zaradiť ju do každodenného života. IDS Východ zas pripravuje workshop a prednášky pre stredoškolákov o integrovanej doprave.

Bližšie informácie o jednotlivých aktivitách sú zverejnené aj na webovej stránke www.idsvychod.sk.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2022
Štartuje kampaň Európsky týždeň mobility, témou bude Lepšia dostupnosť
Na Slovensku štartuje kampaň Európsky týždeň mobility (ETM). Tento rok bude témou Lepšia dostupnosť, s mottom Cestujme zodpovedne. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Michaela Pšenáková.
viac
25.08.2022
S Európskym týždňom mobility 2022 prichádza aj výtvarná súťaž pre deti
V rámci Európskeho týždňa mobility pripravuje DPMP a.s. pre verejnosť viaceré zaujímavé aktivity, ktoré sa uskutočnia v septembri počas trvania kampane.
viac
31.10.2022
TTSK získal Cenu Európskeho týždňa mobility za celoročnú aktivitu
Za dlhodobo zavádzané systémové a trvalé opatrenia v regióne, ktoré významne prispievajú k udržateľnej doprave, získal Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v kategórii aktívnych samosprávnych krajov Cenu Európskeho týždňa mobility (ETM). Informoval o tom odbor komunikácie TTSK.
viac
22.09.2023
Európsky týždeň mobility: zapojených je 70 miest
Európsky týždeň mobility je hlavnou informačnou kampaňou Európskej komisie na zvyšovanie povedomia o udržateľnej mestskej mobilite. Podporuje zmenu správania v prospech aktívnej mobility, verejnej dopravy a iných čistých a inteligentných dopravných riešení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %