Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
27.06.2022 07:45

Štartuje kampaň Európsky týždeň mobility, témou bude Lepšia dostupnosť


Ilustračná snímka.


Na Slovensku štartuje kampaň Európsky týždeň mobility (ETM). Tento rok bude témou Lepšia dostupnosť, s mottom Cestujme zodpovedne. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Michaela Pšenáková.


Európsky týždeň mobility sa každoročne koná v termíne od 16. do 22. septembra. Kampaň na podporu udržateľnej mobility je podľa SAŽP príležitosťou pre samosprávy, inštitúcie, verejné i mimovládne organizácie a školy otestovať nové formy čistej mobility, zhodnotiť súčasné dopravné návyky a pozrieť sa na aktuálne výzvy.

Generálny riaditeľ SAŽP Michal Maco vyzýva mestá, obce a organizácie, aby počas ETM zorganizovali aktivity, ktoré propagujú udržateľnú mestskú dopravu a zavádzali trvalé opatrenia na zlepšovanie aktívnych foriem dopravy. "Môžu mať akúkoľvek formu – od organizovaných prechádzok či cyklojázd cez pouličné hry, bonusy na cestovanie verejnou dopravou, až po verejné prednášky. Všetky aktivity, ako aj trvalé opatrenia, ktoré propagujú a podporujú verejnú dopravu, cyklistiku, chôdzu a rôzne formy udržateľnej mobility, sú vítané," povedal Maco.

Agentúra odporúča samosprávam, aby oslovili k participácii a spolupráci počas kampane aj organizácie a inštitúcie, ktoré na jej území pôsobia. Môžu to byť firmy, neziskové organizácie, školy, centrá voľného času i prevádzkovatelia verejnej dopravy.

Lepšie spojenie pre ľudí je jedným z hlavných znakov témy tohto ročníka. Okrem neho sú to ešte lepšia dostupnosť ľudí do okolia, lepšie prepojenie používateľov a poskytovateľov, či lepšie prepojenie tvorcov politík, priblížila Pšenáková.

ETM vyvrcholí 22. septembra dňom bez áut, hovorí Andrea Štulajterová, poverená SAŽP koordináciou kampane. Samosprávy tak v tento deň vytvoria živé ulice bez áut, kde sa cítia bezpečne najmä chodci a cyklisti. "Je to príležitosť vyskúšať si, ako by mohli ulice vyzerať a akému účelu by mohli slúžiť, keby neboli plné áut," skonštatovala Štulajterová.

Súčasťou kampane je aj národná súťaž o Cenu ETM, ktorej cieľom je zvýšiť motiváciu samospráv a organizácií k účasti, priblížila Pšenáková. Zapojiť sa podľa nej bude dať v troch kategóriách, a to aktívna samospráva, aktívny samosprávny kraj a aktívna organizácia.

Európsky týždeň mobility na Slovensku vyhlasuje Ministerstvo životného prostredia SR, národným koordinátorom je SAŽP.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.08.2017
Čoskoro začína Európsky týždeň mobility 2017
Do kampane sa môžu svojím tematickým podujatím zapojiť nielen samosprávy miest, ale aj neziskové organizácie, inštitúcie a školy. Registrácia je možná do 16. septembra.
viac
15.09.2018
Tohtoročný Európsky týždeň mobility podporuje myšlienku kombinovanej dopravy
Európsky týždeň mobility (ETM) sa v tomto roku koná pod heslom: "Kombinuj a choď!" v dňoch 16. až 22. septembra. Cieľom tohtoročnej kampane je myšlienka podporiť výber rôznych druhov dopravy tak, aby sa bolo možné nimi dostať v meste do jeho rôznych častí.
viac
16.09.2020
Európsky týždeň mobility 2020 oslávime inak
Do národnej kampane Európsky týždeň mobility 2020 sa napriek dosahom pandémie Covid- 19 do 14. septembra zaregistrovalo 49 samospráv a 22 originálnych aktivít zástupcov organizácií, inštitúcií či škôl.
viac
20.10.2020
O cenu Európskeho týždňa mobility 2020 bojovali aj samosprávy
Do Európskeho týždňa mobility 2020 sa svojimi aktivitami a trvalými opatreniami zapojilo 55 samospráv. Najaktívnejšou samosprávou sa stala mestská časť Bratislavy – Ružinov, s originálnym podujatím uspelo aj mesto Senec a aj Levoča získala ocenenie v kategórii samospráv Efektívne trvalé opatrenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %