Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
15.07.2022 10:35

KSK vybuduje pri Hornáde cyklocestičku, umožní prepojenie Košíc s Prešovom


Ilustračná snímka.


Košický samosprávny kraj (KSK) chystá výstavbu cyklistickej cestičky pri obciach Družstevná pri Hornáde a Kostoľany nad Hornádom v okrese Košice-okolie. Pôjde o súčasť medzinárodnej cyklomagistrály Eurovelo 11 s prepojením Košíc a Prešova.


Správa ciest KSK aktuálne začala verejné obstarávanie zákazky s predpokladanou hodnotou takmer 660 000 eur bez DPH.

Súčasťou projektu bude ochranná železobetónová galéria s oceľovými stĺpmi v úseku skalného masívu. Podľa KSK ide o jednu z rozhodujúcich stavieb na trase Eurovelo 11 na území kraja. Cyklocestička sa napojí na účelovú prístupovú cestu v záhradkárskej osade v katastri obce Kostoľany nad Hornádom a na účelovú cestu k čistiarni odpadových vôd pri Družstevnej pri Hornáde.

"Týmto prepojením sa vytvorí možnosť prejazdu cyklistov po ľavom brehu Hornádu z Košíc (miestnej časti Ťahanovce) do Družstevnej pri Hornáde s pokračovaním v trase Eurovelo 11 na hranicu kraja pri Budimíre a do Prešova, prípadne údolím Hornádu v trase hornádskej vetvy kostrovej siete cyklistických trás Košického samosprávneho kraja až po vodnú nádrž Ružín," informoval kraj. Podstatne sa tým zlepšia podmienky pre cyklistickú dopravu v údolí Hornádu severne od Košíc a na trase do Prešova.

Cestička v dĺžke 845 metrov bude mať betónovú vozovku a verejnosti bude celoročne prístupná. Projekt tvoria aj oceľový cyklistický most s dĺžkou 18,4 metra a ochranná galéria v skalnom masíve dlhá 54 metrov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.07.2018
Nové autá pre dobrovoľných hasičov
Ministerka vnútra SR Denisa Saková odovzdala v dňoch 2. a 3. júla dobrovoľným hasičským zborom Košického a Prešovského kraja deväť hasičských áut.
viac
18.05.2019
Mestské lesy Košice symbolicky otvorili cyklotrasu dlhú desať kilometrov
Novú označenú cyklotrasu v sobotu symbolicky otvorili Mestské lesy Košice. Približne desať kilometrov dlhá trasa vedie z mestskej časti Dargovských hrdinov, respektíve z Furče cez Hrašovík a Beniakoviec až na Zelený dvor.
viac
06.06.2022
Cyklotrasy Eurovelo 11 v doline rieky Poprad prepojili Slovensko a Poľsko
Výstavba medzinárodnej cyklotrasy Eurovelo 11 na území Prešovského samosprávneho kraja (PSK) pokračuje.
viac
01.08.2022
Od augusta sa menia cestovné poriadky v prímestskej autobusovej doprave
Od 1. augusta sa menia cestovné poriadky v prímestskej autobusovej doprave na východnom Slovensku. Informovala o tom hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová s tým, že cieľom je zvyšovanie kvality dopravy a zmeny sa týkajú vybraných liniek.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %