Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
18.08.2022 09:30

Liptovský Mikuláš má k zmene klímy spracované dva strategické dokumenty


Na snímke primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Liptovský Mikuláš má v oblasti adaptácie na zmenu klímy spracované dva strategické dokumenty. Ide o nízkouhlíkovú stratégiu na roky 2022 až 2036, tiež koncepciu rozvoja mesta v oblasti tepelnej energetiky. Uviedol to Ján Sokolský z kancelárie vedenia mesta.


Podľa jeho slov v tejto oblasti zrealizovali viaceré environmentálne projekty, v areáloch štyroch škôl napríklad pribudli dažďové záhrady.

Samospráva tiež pristúpila k zefektívneniu viacerých kultúrnych domov. Energeticky efektívnejšia je aj budova mestského úradu. Okrem toho došlo k výmene autobusov v mestskej autobusovej doprave. "Za ostatné štyri roky sme vysadili stovky stromov. Pribudli lúčne záhony a kvetinové záhony. Najviac stromov pribudlo popri cyklochodníku od lodenice po Okoličné," priblížil Sokolský.

Pri Základnej škole s materskou školou Demänovská ulica v Liptovskom Mikuláši vznikla záhrada starej mamy. Ide o ovocný sad, ktorý bol kedysi súčasťou vidieckych usadlostí a záhrad. Do výsadby sa zapojili aj žiaci. Pred výsadbou žiaci pracovali na návrhoch arboréta, získavali informácie o histórii jednotlivých druhov rastlín a o zvykoch pri ich pestovaní. "Pri liptovskomikulášskom dome kultúry vznikla vertikálna zelená stena, revitalizovali sme vnútroblok ulíc Jefremovská, Hradišská a Senická. V Rohonciho záhrade sme inštalovali cyklobox so zelenou strechou," vymenoval primátor Ján Blcháč. Mesto tiež prevádzkuje štyri nabíjacie body na elektrobicykle v centre.

V oblasti vodozádržných opatrení samospráva pripravuje revitalizáciu vnútrobloku na Lipovej ulici na Podbrezinách. Podľa Sokolského pôjde o zachytávanie dažďovej vody so strechy priľahlých bytových domov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2017
Liptovskomikulášska radnica posilní viaceré linky MHD
Od 10. decembra budú V Liptovskom Mikuláši v platnosti pozmenené cestovné poriadky v mestskej autobusovej doprave.
viac
29.04.2021
Liptovský Mikuláš zažiadal o nenávratné zdroje vo výške 300 000 eur
Žiadosti o získanie nenávratných finančných prostriedkov vo výške približne 300 000 eur podali za uplynulé týždne liptovskomikulášski mestskí úradníci.
viac
01.12.2021
Spolupráca L. Mikuláša a Ružomberka by mohla do regiónu priniesť milióny eur
Mestá Liptovský Mikuláš a Ružomberok budú spolupracovať pri získavaní eurofondov pre región Liptov.
viac
01.02.2023
V Liptovskom Mikuláši plánujú rekonštrukciu jaslí aj úpravu ihriska
Mesto Liptovský Mikuláš plánuje počas aktuálneho roka uskutočniť šesť projektov, na ktoré získali 950 000 eur z externých zdrojov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %