Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
05.03.2022 02:50

M. Vallo: V Bratislave pripravujeme pre utečencov veľkokapacitné centrum pomoci


Bratislavský primátor Matúš Vallo


Bratislava pripravuje zriadenie veľkokapacitného centra pomoci. Oznámil to bratislavský primátor Matúš Vallo s tým, že sa chystajú aj na scenár, keď v meste bude nutné ubytovať rádovo tisícky ľudí z Ukrajiny.


Veľkokapacitné centrum má slúžiť ako prvý bod podpory pre utečencov, či už do Bratislavy prídu verejnou dopravou, po vlastnej osi, alebo ich štát bude koordinovane zvážať z východného Slovenska.       

"Pre túto situáciu pripravujeme v spolupráci s mestskými časťami a okresným úradom aj ubytovacie kapacity pre rádovo tisícky ľudí. Má ísť prevažne o veľkokapacitné existujúce objekty, pre ktoré pripravujeme potrebné zázemie," priblížil na sociálnej sieti Vallo.       

Bratislavská samospráva žiada štát o zabezpečenie vybavenia pre takéto objekty, napríklad lôžkami. "Aby sme však na situáciu boli ako hlavné mesto zodpovedne pripravení, toto vybavenie pripravujeme aj vo vlastnej réžii," podotkol primátor.       

Na hlavnej vlakovej stanici zriadilo mesto informačný bod a sieť informátorov a tlmočníkov. Priamo na stanici v spolupráci so Železnicami Slovenskej republiky pripravili aj čakáreň pre ľudí z Ukrajiny, kde im zabezpečujú aj základné potreby.       

V uplynulých dňoch do Bratislavy prichádzali v priemere desiatky ľudí z Ukrajiny v každom vlaku z východného Slovenska. "Väčšina potrebuje len základné informácie, elektrinu a internet, usmernenie, pomoc s kúpou cestovných lístkov a následne pokračujú vo svojej ceste do iných častí Európy," priblížil Vallo.       

Len menšia časť (doteraz rádovo desiatky denne) potrebujú v Bratislave aj prenocovať. "Pre nich zabezpečujeme krátkodobé ubytovanie priamo v zariadeniach mesta a mestských častí prostredníctvom okresného úradu, ale aj bezplatné ubytovanie v niektorých súkromných ubytovacích zariadeniach," uviedol primátor.       

Na cudzineckej polícii na Regrútskej, kde si ľudia z Ukrajiny môžu požiadať o štatút dočasného útočiska, poskytuje pomoc a podporu Slovenský Červený kríž.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.01.2019
Uzávierky k D4R7 a Mlynských nív sa dotknú viacerých obcí pri Bratislave
Primátor Bratislavy Matúš Vallo sa 29. januára stretol so starostami okolitých obcí, ktorých obyvatelia cestujúci do Bratislavy najviac pocítia dopravné uzávierky súvisiace s výstavbou diaľničného obchvatu D4R7 a výstavby autobusovej stanice Mlynské nivy.
viac
10.06.2019
M. Vallo zvažuje zvýšiť daň za ubytovanie pre turistov
Primátor Bratislavy Matúš Vallo zvažuje, že zvýši daň za ubytovanie. Jej prípadné zvýšenie by podľa neho mohlo prilákať iný typ turistov. Pre TASR to povedal hovorca hlavného mesta Peter Bubla.
viac
02.03.2022
ZMOS: I. Matovič s nami nediskutoval o príspevkoch za ubytovanie utečencov
Samosprávy si nemôžu dovoliť vyplácať príspevky za ubytovanie utečencov z Ukrajiny a následne čakať, kedy a v akom rozsahu ich bude štát refundovať. Vyhlásilo to Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS).
viac
19.03.2022
Staré Mesto spúšťa komunitné centrum pre deti z Ukrajiny a ich príbuzných
Staré Mesto zriadi dve azylové komunitné centrá pre deti z Ukrajiny a ich príbuzných. Centrá otvorí mestská časť v pondelok 21. marca v Pistoriho paláci a v Zichyho paláci. Staromestská knižnica zas v priestoroch na Blumentálskej od stredy 23. marca otvára bezplatný kurz slovenského jazyka pre Ukraj
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %