Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
14.12.2022 03:20

M. Chren: Rok 2023 bude pre samosprávy náročný, ďalšie roky ešte ťažšie


Na snímke starosta mestskej časti Bratislava – Ružinov Martin Chren. Snímka zdroj: (tasr).


Budúci rok bude podľa starostu bratislavského Ružinova a zároveň predsedu regionálneho združenia bratislavských mestských častí Martina Chrena pre samosprávy veľmi náročný.


Mestá a obce sa nevyhnú zvyšovaniu niektorých daní a poplatkov, ani šetreniu. Roky 2024 a 2025 môžu byť, ako tvrdí, ešte ťažšie, keďže jednorazová kompenzácia pre výpadky v ich rozpočtoch v súvislosti s daňovým bonusom platiť nebude.

"Budúci rok bude pre všetky samosprávy veľmi náročný. Vďaka tomu, že sa podarilo vyrokovať mimoriadnu jednorazovú kompenzáciu, tak žiadna obec neskrachuje. Všetky ale budú živoriť a budú musieť výrazne šetriť. Mnohé určite pristúpia k zvyšovaniu poplatkov," konštatuje Chren.

V súvislosti s ďalšími rokmi 2024 a 2025 však hovorí, že ak sa nič nezmení, pre samosprávy to budú ešte ťažšie roky. Vtedy totiž už prisľúbené kompenzácie platiť nebudú, zároveň by mala začať platiť ústavná dlhová brzda. Štát, ako tvrdí, si vtedy nebude môcť brať úvery ani pôžičky, obce a mestá nebudú mať pri znížených príjmoch napríklad na kofinancovanie európskych projektov, ktoré plánujú.

"Ak začne platiť ústavná dlhová brzda v terajšej podobe, kľakne celý štát, nielen obce. Máme rok na to, aby sme sa pripravili. Budúce roky nás čaká tvrdý šetriaci mód, bez ktorého by sme to nedokázali ustáť," uviedol Chren.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.07.2020
Dúfame, že vláda vykompenzuje peňažné výpadky samospráv
Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček uviedol, že v prípade zavedenia bezplatnej mestskej hromadnej dopravy (MHD) vláda priamo vstupuje do originálnych kompetencií samospráv a zvyšuje im tak náklady.
viac
23.02.2021
V Ružinove pri Štrkovci pribudol ďalší výbeh pre psov
V bratislavskom Ružinove pribudol ďalší výbeh pre psov, tentoraz pri Štrkoveckom jazere, konkrétne pri základnej škole na Drieňovej ulici. Nový oplotený výbeh vznikol na ploche, ktorú podľa starostu Martina Chrena využívali najmä slušní psičkári na vybehanie svojho psa.
viac
05.06.2021
Ružinov začal s budovaním dažďových záhrad
Bratislavský Ružinov začal s budovaním dažďových záhrad. Vytvára ich na miestach, kde voda občas spôsobovala problémy. Prvú dokončila mestská časť nedávno na Nevädzovej ulici, ďalšia by mala pribudnúť v parku Ostredky.
viac
13.05.2022
SK 8: Daňový bonus pripraví samosprávy o príjmy, koalíciu vyzvali na rokovanie
Združenie samosprávnych krajov SK 8 požiadalo v stredu (11. 5.) predsedu vlády SR Eduarda Hegera o rokovanie zamerané na vplyv pripravovaného zvýšenia daňového bonusu na deti na financovanie samospráv.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %