Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
11.11.2023 01:55

Malotriednu ZŠ si chcú uchovať, chodí do nej 13 detí z piatich obcí


ZŠ v Dolnom Badíne


Len 13 detí navštevuje aktuálne malotriednu základnú školu v Dolnom Badíne v okrese Krupina. Žiaci pritom neprichádzajú do zariadenia len zo samotnej obce, ale aj z ďalších štyroch okolitých dedín.


"Školu si aj napriek nízkemu počtu žiakov chceme zachovať. Pomáha nielen našim obyvateľom, rodičom maloletých, ale aj ľuďom z blízkych obcí Horný Badín, Selce, Čabradský Vrbovok a Drieňovo," hovorí starostka Natália Mikulášiová.         

Tieto dediny sú vo všetkých smeroch vzdialené iba pár kilometrov od Dolného Badína a tamojšia škola je stále najbližším a vítaným zázemím pre rodičov a ich ratolesti. Najbližšia je potom v asi 12 kilometrov vzdialenom Bzovíku.         

Škola v Dolnom Badíne má len riaditeľa a zároveň učiteľa v jednej osobe, ďalšiu učiteľku a asistentku učiteľa a vedúcu družiny. Škola bola vybudovaná začiatkom 70. rokov uplynulého storočia, keď mal Dolný Badín asi o 100 obyvateľov viac. Dnes ich eviduje necelých 250, pričom je stále najväčšou obcou spomedzi piatich, z ktorých deti do školy chodia.         

Obec by navyše podľa starostky chcela sprevádzkovať aj takmer dve desaťročia zatvorenú materskú školu. Na jej obnovu a zariadenie by však potrebovala desiatky tisíc eur. Z malého samosprávneho rozpočtu to však nepôjde, a tak sa o financovanie budú usilovať z vhodných externých zdrojov. Cudzie zdroje chcú využiť aj na už potrebnú obnovu základnej školy.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.08.2016
Poprad preinvestuje v lete na opravy školských budov okolo 800 000 eur
Leto v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Poprad je v znamení rozsiahlych opráv, modernizácií i bežnej údržby. Celkovo mesto počas leta preinvestuje na tieto projekty okolo 800 000 eur. Najviac peňazí pôjde do materských škôl.
viac
16.10.2018
Multifunkčné ihrisko za 69-tis. eur budú využívať deti aj verejnosť
V areáli dolnokubínskej Základnej školy Janka Matúšku v týchto dňoch pribudlo nové multifunkčné ihrisko. Vybudovanie športoviska, ktoré sa bude využívať predovšetkým na futbal či volejbal, stálo mestskú kasu vyše 69.000 eur. Okrem samotnej školy bude areál slúžiť aj verejnosti.
viac
06.03.2021
„ Moja dedina, ako ju vidím ja...“ 2021
Obec Miklušovce a Spolok pre obnovu dediny vyhlasuje výtvarnú súťaž pre deti, ktoré žijú v krásnych dedinkách na Slovensku.
viac
16.08.2023
Dolnokubínčania môžu žiadať o príspevok pri nástupe dieťaťa na školskú dochádzku
Mesto Dolný Kubín poskytuje jednorazový finančný príspevok na nákup školských potrieb pri nástupe dieťaťa do prvého ročníka základnej školy. Príspevok je kategorizovaný podľa toho, či ide do školy prvé, druhé alebo ďalšie dieťa.Informoval o tom Martin Buzna z kancelárie primátora.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %