Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
15.10.2022 12:15

Mestám chýbajú peniaze, podiel viny na tom nesie aj vláda SR


Únia miest Slovenska - logo


Výsledky analýzy INEKO z 12.10.2022 (http://www.hospodarenieobci.sk/) týkajúce sa hospodárenia samosprávy potvrdili to, na čo Únia miest Slovenska (ÚMS) dlhodobo upozorňuje nielen predstaviteľov vlády SR, ale aj poslancov NRSR.


Výsledky analýzy INEKO z 12. 10. 2022 týkajúce sa hospodárenia samosprávy potvrdili to, na čo Únia miest Slovenska (ÚMS) dlhodobo upozorňuje nielen predstaviteľov vlády SR, ale aj poslancov NRSR.  Finančná kondícia slovenských miest sa zhoršuje. INEKO to pripisuje najmä koronakríze. Určite aj tá sa podpísala pod horšie výsledky po roku 2020. Podľa ÚMS však mali na hospodárenie miest vplyv aj legislatívne zmeny a zásahy do systému financovania zo strany centrálnej vlády SR, poslancov NRSR, ale najmä neschopnosť prispôsobiť parametre financovania miest novým rámcovým podmienkam.

Zatiaľ čo rozhodnutie vládnej koalície podporovať zamestnanosť a postupne zvyšovať odmeňovanie vo verejnom sektore bolo v prospech príjmov miest, ukladanie nových úloh bez finančného krytia, neuhrádzanie výkonov vykonávaných pre štátnu správu, alebo nákladov spojených z opatreniami počas pandémie, nedostupnosť eurofondov a iných investičných zdrojov spôsobili rast bežných výdavkov a dlhu.

Jana Červenáková, výkonná viceprezidentka ÚMS: „Je síce potešujúce, že napriek tomu slovenské mestá zatiaľ následky pandémie zvládli, ale prognózy ukazujú, že ak nezmení centrálna vláda SR a poslanci NR SR postoj voči mestám, je ľahko možné, že sa ocitnú v problémoch s výrazným vplyvom na kvalitu života ich obyvateľov. A to ešte viac zvýši nedôveru občanov voči politikom a zvýši mieru ohrozenia demokracie na Slovensku. Je smutné, že ani táto vládna koalícia nebola doteraz ochotná riešiť, spoločne s predstaviteľmi miest, ani len to, čo sama sľúbila vo svojom vládnom programe.“

Obavy máme aj z verejne komunikovaných informácii o ďalšom zvyšovaní daňového bonusu, čo bude mať fatálny vplyv na príjmy samospráv. A to najmä v situácii, keď táto vládna koalícia odmieta serióznu diskusiu o úpravách financovania územnej samosprávy tak, ako to sľúbila vo svojom programovom vyhlásení. Mala na to viac, ako dva roky. Informácie o kompenzáciách sú neisté, nevieme do akej miery to štát myslí vážne, či naozaj budú, akou formou a kedy. Presne podľa hesla : „tu máš nič a drž to pevne“. Hospodárenie miest sa od roku 2020 zhoršuje, bežné výdavky a zadlženie narastá, ukrajuje čoraz viac z celkových príjmov. Predstavu vládnej koalície, že sa z tejto situácie môžu naše mestá dostať šetrením, považujeme za nezmysel. Bohužiaľ, ani pri európskych zdrojoch sa na skutočné potreby a požiadavky miest, na ich koncentráciu do centier rozvoja, dostatočne nemyslelo.

A pozitíva aktuálneho štátneho rozpočtu? Tie sa hľadajú len ťažko. Predstavuje výber z rôznych foriem zla, ale ukázal nám aj aktuálne nastavenie MF SR vo vzťahu k územnej samospráve, k sektorom v spoločnosti a významu vlastnej dôležitosti.

Únia miest Slovenska zastupuje aktuálne 61 členských miest, ktoré obhajujú záujmy vyše dvoch miliónov obyvateľov Slovenska. Aj preto veríme, že hlas našich miest má, aj pri riešení  tejto témy, svoju váhu a svoj prínos.

Výsledky analýzy INEKO z 12.10.2022 (http://www.hospodarenieobci.sk/)

Autor: tas-ÚMS, Mgr. Daniela Piršelová, hovorkyňa


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.12.2020
Mestá sú za prijatie lockdownu čo najskôr
Únia miest Slovenska (ÚMS) žiada vládu SR o čo najskoršie prijatie lockdownu. Jej členovia sa na tom zhodli po utorkovom online rokovaní. Epidemiologická situácia je v niektorých mestách neudržateľná.
viac
26.01.2021
Stanovisko Únie miest Slovenska ku skríningovému testovaniu
Únia miest Slovenska (ÚMS) žiada predsedu vlády, aby urýchlene zvolal konzílium odborníkov, aj za účasti predstaviteľov samosprávy.
viac
28.01.2021
Štát neberie mestá a samosprávy ako relevantných partnerov
Únia miest Slovenska (ÚMS)je sklamaná z priebehu a výsledku stredajšieho rokovania ústredného krízového štábu. Súčasnú situáciu považuje za mimoriadne nejasnú a frustrujúcu.
viac
19.05.2021
Stanovisko ÚMS k mediálnym vystúpeniam podpredsedu vlády SR Štefana Holého
Únia miest Slovenska (ÚMS) je znepokojená z toho, že pán Holý pokračuje v šírení klamstiev, keď tvrdí, že samospráva sa bude odmietavo stavať ku akejkoľvek zmene.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %