Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
22.05.2023 09:30

Mesto chce predajom pozemkov vytvoriť podmienky na ubytovanie turistov


Snímka zdroj: (aquaparklipany.eu).


Predajom pozemkov pri súkromnom akvaparku chce mesto Lipany vytvoriť podmienky na ubytovanie turistov. Či tam budú postavené penzióny, menšie chatky alebo hotely, nechá na samotných investorov. Ide o plochu, ktorá je vyčlenená na cestovný ruch.


"Máme vydané stavebné povolenie na zhotovenie infraštruktúry, čiže ciest a chodníkov. Chceli by sme tieto pozemky predať a vytvoriť podmienky na ubytovanie, ktoré by následne prinieslo príjem z dane z ubytovania. To je pre rozvoj cestovného ruchu asi najprioritnejšie, čo by sme v najbližšom období chceli realizovať," uviedol primátor mesta Lipany Vladimír Jánošík a doplnil, že investorov nebudú obmedzovať v tom, čo by tam malo stáť.

"Vzhľadom na to, že pri nedostatku stavebných pozemkov v Lipanoch sa blížime k cene 100 eur za štvorcový meter a máme tam 3,5 hektára, z ktorých časť je vyčlenená na cesty, tak je ľahké si prerátať, aký príjem len z predaja môže mesto mať. Je ťažké dopredu povedať, koľko ubytovaní môže vzniknúť a následne aká bude z toho daň z ubytovania," doplnil Jánošík.

Keďže majú právoplatné stavebné povolenie na budovanie infraštruktúry, je podľa neho na rozhodnutí mestskej samosprávy, či infraštruktúru vybuduje mesto a zhodnotí pozemky alebo ich predá bez vybudovania infraštruktúry. "Samozrejme, pri zohľadnení možno aj nižšej ceny, že ju vybudujú budúci developeri, investori," vysvetlil primátor.

Akvapark fungoval posledné dva roky v režime letnej prevádzky. Tento rok má investor skolaudovanú aj celoročnú prevádzku. Aktuálne je už otvorený. "Pre mesto Lipany to bol po prvom otvorení letnej prevádzky prvý výrazný krok v rozvoji cestovného ruchu. Celoročná prevádzka nám otvorí možnosti na vytvorenie podmienok na ubytovanie a získanie príjmu nielen z dane z nehnuteľností, ale i ubytovania," dodal Jánošík.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2016
Mesto chce v rámci cezhraničného projektu opraviť vojnové cintoríny
Mesto Medzilaborce chce v rámci cezhraničného projektu Poľsko-slovenské potulky za kultúrou, ktorého vedúcim partnerom je mesto Zagorz, zrealizovať rekonštrukciu troch cintorínov z prvej svetovej vojny.
viac
18.10.2016
Bojnice majú z turizmu asi 330 000 eur, do rozvoja dávajú len dve percentá
Sumu vo výške asi 330 000 eur za rok prináša každoročne do rozpočtu kúpeľného mesta Bojnice cestovný ruch. Do rozvoja turizmu v súčasnosti investuje samospráva dve až tri percentá z tejto sumy, v budúcnosti by to malo byť zaužívaná tretina až štvrtina.
viac
20.12.2016
Destinácia „bratislavský región“ už aj so Záhorím
Členovia Krajskej organizácie cestovného ruchu Bratislava Region Tourism na svojom včerajšom (19. 12. 2016) valnom zhromaždení schválili vstup Oblastnej organizácie cestovného ruchu Záhorie do KOCR Bratislava Region Tourism.
viac
31.12.2020
Mesto hodnotí tento rok z pohľadu investícií ako úspešný
Mesto Lipany hodnotí tento rok napriek okolnostiam v súvislosti s koronakrízou ako úspešný. Ako uviedol jeho primátor Vladimír Jánošík, očakával väčšie výpadky v podielových daniach, ktoré sa podľa jeho slov našťastie nenaplnili.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %