Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
05.02.2024 12:05

Mesto chce zrekonštruovať mestskú plaváreň


Snímka zdroj: mesto Banská Štiavnica


Plavecký bazén v Banskej Štiavnici v najbližšom období pre verejnosť neotvoria. Banskoštiavnická samospráva plánuje objekt Mestských kúpeľov, kde sa bazén nachádza, zrekonštruovať. Primátorka Nadežda Babiaková priblížila, že aktuálne mesto ukončuje verejné obstarávanie na projektovú dokumentáciu.


O zatvorení plavárne rozhodlo mestské zastupiteľstvo (MsZ) v decembri minulého roka. Hlavným dôvodom sú podľa Babiakovej vysoké prevádzkové náklady, a to predovšetkým výdavky na elektrickú energiu a plyn. "Kým predtým nám na prevádzku stačilo zhruba 200.000 až 250.000 eur, teraz vychádzajú náklady zhruba na 300.000 eur. Sú to výdavky z rozpočtu mesta, teda náklady na plaváreň a celoročné tržby sú 30.000 eur. Aj keď sa nedá posudzovať, koľko sú tržby, lebo ide o verejnoprospešnú službu pre obyvateľov," konštatovala.         

Uzatvorením prevádzky ušetrí mesto 130.000 eur, prostriedky chce použiť na vypracovanie projektovej dokumentácie alebo spolufinancovanie v prípade získania dotácie. "Súťaž máme ukončenú, uzavretú. Momentálne sme v procese uzávierky verejnej súťaže na spracovateľa projektovej dokumentácie," dodala Babiaková s tým, že dokumentácia má byť hotová na jeseň tohto roka.         

Rekonštrukciu celého objektu chcú rozdeliť na dve etapy, v prvej by sa opravil bazén a rozvody. Následne by bol spustený do prevádzky a rekonštrukcia by sa ďalej zamerala na ostatné služby, ktoré v mestských kúpeľoch sú.         

Mesto má k dispozícii štúdiu, podľa ktorej by mala celá rekonštrukcia stáť do piatich miliónov eur. Samospráva chce preto žiadať na rekonštrukciu dotáciu z Fondu na podporu športu, prípadne iných vhodných výziev. "Budeme hľadať zdroje a keď nie, tak jedným zo zdrojov je aj úver," pripustila Babiaková.         

Rozhodnutie zastupiteľstva sa nepáči miestnym obyvateľom, ktorí spísali petíciu. Požadovali v nej zachovanie mestských kúpeľov do času rekonštrukcie. Petíciu zobrali mestskí poslanci na mimoriadnom rokovaní MsZ na vedomie. Zároveň schválili uzatvorenie zmluvy o poskytovaní služby vo verejnom záujem so súkromnou spoločnosťou, ktorá v meste prevádzkuje bazén. Vo vyhradených hodinách tak bude k dispozícii pre obyvateľov a plavecký klub.         

"Vyčlenili sa na to finančné prostriedky, plus prostriedky na mzdu plavčíka a po 30. júni prehodnotíme, aký záujem zo strany obyvateľov o plávanie a využívanie tejto služby je," poznamenala Babiaková. Dodala, že poslanci súčasne schválili 3000 eur pre občianske združenie Plavecký klub Banská Štiavnica na kompenzáciu zvýšených nákladov na zabezpečenie tréningov.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2017
Samospráva chce zrekonštruovať Komunitné centrum na Šobove
Banskoštiavnická samospráva plánuje zrekonštruovať Komunitné centrum, ktoré svoje aktivity vyvíja v lokalite Šobov, kde žije početná rómska komunita.
viac
08.01.2021
V roku 2021 chystá B. Štiavnica aj niekoľko väčších investícií
Mesto Banská Štiavnica ešte nemá schválený rozpočet na rok 2021, poslanci o ňom budú hlasovať na niektorom z najbližších mestských zastupiteľstiev. Potvrdila to primátorka Nadežda Babiaková s tým, že v návrhu rozpočtu sa našiel priestor aj na niekoľko väčších investícií.
viac
01.03.2021
B. Štiavnica plánuje rekonštrukciu plavárne za viac ako 600 000 eur
Mesto Banská Štiavnica plánuje rekonštrukciu krytej plavárne, prvú etapu prác vyčíslilo na 604 675,50 eura. V projekte sa chce uchádzať o finančné zdroje z Fondu na podporu športu. Informovala o tom primátorka mesta Nadežda Babiaková.
viac
22.04.2022
Novou atrakciou je vychádzková trasa, ktorá ponúka mesto z nadhľadu
Mesto Banská Štiavnica má novú atrakciu. Je ňou okružný panoramatický chodník na trase s množstvom zaujímavostí, ktorý z nadhľadu poskytuje najkrajšie pohľady na toto mesto.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %