Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
26.09.2016 10:53

Mesto distribuuje kompostéry na biologicky rozložiteľný odpad


Ilustračná snímka: (int.).


Úspora výdavkov na skládkovanie komunálneho odpadu je hlavným cieľom umiestňovania kompostérov do domácností v Trenčianskych Tepliciach. Samospráva začala s ich distribúciou tento mesiac, do konca októbra ich rozdajú asi stovku.


Podľa primátora Štefana Škultétyho mesto Trenčianske Teplice v zmysle nového zákona o odpadoch aktívne vstupuje do procesu triedeného zberu biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu z rodinných domov a záhrad. „Biologicky rozložiteľný odpad tvorí významnú časť, často až 40 percent z celkového množstva komunálneho odpadu. Samospráva sa preto rozhodla podporiť domáce kompostovanie,“ priblížil Škultéty.      

Ako dodal, mesto kúpilo kompostovacie zásobníky, ktoré odovzdá občanom bezplatne za splnenia určitých podmienok. Cena jedného kompostéra dosahuje sumu 40 eur. „Predpokladáme, že počiatočná investícia do nákupu kompostérov sa nám vráti do jedného roka na úspore pri výdavkoch na skládkovanie komunálneho odpadu,“ zdôraznil Škultéty.      

Podmienkou pridelenia kompostérov obyvateľom je zápis v evidencii obyvateľov mesta, alebo ak je osoba poplatníkom v súlade s nariadením o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Podmienkou pridelenia je tiež podpísanie dohody o kompostovaní vlastného biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.08.2016
Na projekt na zhodnocovanie odpadu žiada Prievidza financie v nižšej sume
Nákup technológie a vybavenia pre spracovanie biologicky rozložiteľného odpadu (BRO) je súčasťou projektu, ktorý pripravila samospráva Prievidze a chce ho financovať z fondov Európskej únie.
viac
12.09.2016
Ako triedia zamestnanci na ministerstve životného prostredia?
Pracovníci Ministerstva životného prostredia, gestora zákona o odpadoch, separujú širokú paletu: od papiera, plastov, skla, kovov cez elektroodpad až po biologicky rozložiteľný odpad.
viac
01.08.2020
Mesto zavádza pilotný projekt zberu triedeného kuchynského bioodpadu
Mesto Nové Zámky zavádza od začiatku augusta pilotný projekt zberu triedeného kuchynského bioodpadu. Do konca septembra budú obyvatelia 23 panelákových vchodov a rodinných domov z jednej ulice kuchynský odpad triediť a osobitne odovzdávať.
viac
28.06.2021
Liptovskomikulášania vlani zhodnotili 53 percent odpadov
Obyvatelia Liptovského Mikuláša v roku 2020 zhodnotili 53 percent odpadov. Samospráva sa tým zaradila medzi najlepšie mestá na Slovensku v separácii. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %