Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
15.06.2022 10:35

Mesto Košice vyhodnotilo súťaž návrhov na nové mestské centrum


Na archívnej snímke fontána znamení v parku na Hlavnej ulici v Košiciach. Snímka zdroj: (tasr).


Víťazom urbanistickej súťaže na nové mestské centrum v Košiciach sa stala projekčná kancelária gogolák + grasse z Prahy. Informovalo o tom vedenie mesta na utorkovej tlačovej konferencii.


Architekti zapojení do súťaže riešili územie s výmerou 124 hektárov pri rieke Hornád, a to medzi Prešovskou cestou, Rampovou ulicou, železničnou traťou a Palackého ulicou. Projekt by v najbližších desaťročiach mohol zmeniť tvár celého centra mesta.

Do súťaže sa prihlásilo 12 tímov. Medzinárodná porota vybrala do druhého kola šesť najlepších návrhov. Ten víťazný je podľa odbornej komisie nadčasový. Zaujalo ju inovatívne riešenie nového ostrova pri Hornáde či zelených plôch pre krátkodobú rekreáciu Košičanov. Vyzdvihla aj prepojenie sídliska Dargovských hrdinov niekoľkými lávkami a podchodmi so železničnou stanicou a ulicami v historickom centre mesta.

Nové mestské centrum by malo v nasledujúcich desaťročiach obsluhovať nielen spádové územie Košíc. Sídliť by tam mohli aj niektoré orgány štátnej správy či zdravotnícke zariadenia. V novej štvrti by mohlo trvalo žiť 18 000 ľudí a denne by tam okrem bývania dochádzalo za prácou, rôznymi službami alebo relaxom spolu 50 000 až 80 000 osôb. "Tak, ako dlhodobo sa vyvíja historické jadro Košíc, takisto dlhodobo sa bude vyvíjať aj toto územie. Môj odhad je, že o 30 a viac rokov môže byť toto územie naplnené. Ale aby sa naplnilo, je potrebné začať už dnes," povedal predseda súťažnej poroty Peter Beňuška.

Podľa primátora Jaroslava Polačeka namiesto zanedbanej lokality, kde sú zväčša priemyselné areály, môže vzniknúť moderná štvrť s dôrazom na trvalo udržateľný rozvoj. "Už pred takmer troma rokmi sme sa začali zaoberať tým, či by aj v Košiciach nemohlo okolo Hornádu vzniknúť také mestské centrum, aké ho poznáme z niektorých veľkých európskych metropol. Išlo o dlhodobý proces, ktorému predchádzali rokovania s architektmi a pamiatkarmi a konzultácie s mnohými ministerstvami," uviedol s tým, že od členov výberovej komisie dostali aj odporúčania, ako ďalej pokračovať.

Súťaž vyhlásilo mesto Košice v závere minulého roka. Jej cieľom bolo získať urbanistické riešenie atraktívneho mestského prostredia pre funkcie vyššej občianskej vybavenosti, bývania, sociálnych služieb, rekreácie, vzdelávania, športu a zelene vrátane využitia najmodernejších smart technológií a so zreteľom na atraktívnu polohu územia. Na súťaž bolo vyčlenených 80 000 eur. Prerozdelili ich medzi návrhy, ktoré sa dostali do druhého kola. Víťazná kancelária získala odmenu vo výške 30 000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.10.2020
Vyhlásenie NOC k súťaži Slovenská kronika 2020
Združenie miest a obcí Slovenska bolo zo strany Národného osvetového centra informované o zrušení vyhlasovania výsledkov celoštátnej súťaže Slovenská kronika 2020.
viac
08.12.2021
Košice vyhlasujú medzinárodnú urbanistickú súťaž na nové mestské centrum
Útvar hlavného architekta mesta Košice tento týždeň vyhlási medzinárodnú urbanistickú súťaž Košice – Hornád, Nové mestské centrum.
viac
03.10.2022
Košičania sa môžu oboznámiť s podobou nového mestského centra pri Hornáde
Obyvatelia a návštevníci Košíc si môžu do 23. októbra pri súsoší Immaculata na Hlavnej ulici pozrieť najúspešnejšie súťažné návrhy a vízie medzinárodnej urbanistickej súťaže Košice-Hornád: Nové mestské centrum.
viac
27.07.2023
Mestská plaváreň v Košiciach dostane na prestavbu vyše 8,34 milióna eur
Mestská plaváreň v Košiciach dostane na prestavbu viac ako 8,34 milióna eur z Fondu na podporu športu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %