Sobota 11.05.2024
Dnes má meniny 
Blažena
°C
17.03.2022 12:25

Mesto Košice zruší partnerstvá s ruským Petrohradom a bieloruským Vitebskom


Magistrát mesta Košice.


Mesto Košice zruší partnerstvo a spoluprácu s ruským Petrohradom a bieloruským Vitebskom. Mestské zastupiteľstvo (MsZ) odobrilo poslanecký návrh na svojom štvrtkovom rokovaní.


Poslanci schváleným uznesením požiadali primátora Jaroslava Polačeka, aby bezodkladne oznámil vláde mesta Petrohrad ukončenie platnosti protokolu o partnerstve a spolupráci, ktorý bol podpísaný 28. októbra 1995, a tiež aby oznámil Vitebskej regionálnej výkonnej rade Bieloruskej republiky vypovedanie memoranda o spolupráci, ktoré bolo podpísané 8. júla 2015.

„Toto nie je akt proti občanom Petrohradu alebo občanom Vitebska, toto je signál, že ako vláda, tak aj výkonná rada Bieloruskej republiky, nemôžu očakávať, že budú mať v civilizovanej Európe partnerstvá, pokiaľ vlády týchto republík vraždia občanov vo vedľajšom štáte,“ povedal poslanec Ladislav Strojný.

Viceprimátor Marcel Gibóda verí, že spoluprácu aj s týmito východnými partnermi ešte niekedy budú môcť obnoviť. Zdôraznil, že táto prijatá iniciatíva nie je nasmerovaná voči „demokraticky zmýšľajúcim obyvateľom, ktorí protestujú na uliciach v Rusku alebo Bielorusku -  či už proti vojne alebo proti násiliu páchanom na ich vlastných občanoch.“

MsZ ešte začiatkom marca prijalo deklaratívne vyhlásenie, ktorým mesto Košice okrem iného odmietlo a odsúdilo vojenskú agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine a vyjadrilo plnú podporu a solidaritu občanom Ukrajiny.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2016
Považská Bystrica má nové partnerské mesto
Gruzínske mesto Zestafoni bude ôsmim partnerským mestom Považskej Bystrice. Medzinárodnú dohodu s novým partnerom schválilo tento týždeň považskobystrické mestské zastupiteľstvo.
viac
20.05.2020
Mestskí poslanci schválili vystúpenie mesta zo ZMOS-u a vstup do ÚMS
Mesto Poprad vystúpi zo Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). V utorok to schválili poslanci na prvom neplánovanom zasadnutí mestského zastupiteľstva v Poprade.
viac
05.05.2021
Únia miest Slovenska: Vráťme mestám práva
Rok 2020, rok pandémie, ukázal a potvrdil, že mestá a obce sú najstabilnejším prvkom štátu a predstavujú najvyšší stupeň bezpečnosti pre svojich obyvateľov.
viac
28.04.2023
Mesto bude v tomto roku hospodáriť s rozpočtom takmer 300 miliónov eur
Mesto Košice bude v tomto roku hospodáriť s rozpočtom vo výške takmer 300 miliónov eur. Na svojom štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí to schválilo mestské zastupiteľstvo (MsZ).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %