Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
18.04.2016 04:00

Michalovce skončili tretie na Slovensku v získavaní projektov z eurofondov


Michalovce.


Mesto Michalovce získalo v uplynulom programovom období v rokoch 2007–2015 zo štrukturálnych fondov 17 690 470 eur. V počte získaných projektov sa samospráva umiestnila na treťom mieste v rámci samospráv Slovenskej republiky za mestami Košice a Prešov.


TASR o tom informovala vedúca referátu komunikácie, propagácie a kultúry Mestského úradu v Michalovciach Iveta Palečková.      

 „Mesto Michalovce v tomto období zazmluvnilo 19 projektov v celkovej výške 17,7 milióna eur. Z nich skutočne vyčerpalo 16,4 milióna eur, čo predstavuje 93-% úspešnosť,“ uviedla Palečková. Doplnila, že mesto nevyužívalo len eurofondy, ale aj iné externé zdroje ako bilaterálne programy, nórske a švajčiarske fondy, dotačné politiky ministerstiev i rôzne grantové schémy. „V rámci ponúkaných výziev bolo podaných celkom 146 projektov, z nich 77 bolo úspešných, čím sa úspešnosť mesta v získavaní finančných prostriedkov pohybovala na úrovni 53 %. Celkom sme na realizáciu deklarovaných zámerov získali 19,5 milióna eur,“ povedala Palečková.       

Zásluhou projektov z fondov Európskej únie boli komplexne zrekonštruované základné školy na uliciach Okružná, T. J. Moussona, J. Švermu, Moskovskej a Mlynskej. „Spokojnosť obyvateľov a návštevníkov mesta priniesol projekt Regenerácia centrálnej mestskej zóny. Námestie slobody a časť Štefánikovej ulice prešli úplnou revitalizáciou verejných priestranstiev, a taktiež projekt Regenerácia satelitov centrálnej mestskej zóny mesta Michalovce, ktorým sa komplexne zrekonštruovali ulice Pasáž, S. Chalúpku a Duklianska,“ vymenovala pracovníčka mestského úradu. Doplnila, že v meste boli úspešné aj tri projekty zaoberajúce sa životným prostredím.      

 Mesto vďaka finančným prostriedkom zrekonštruovalo aj zariadenie pre seniorov. „V meste pred rokom 2007 absentovala práca s marginalizovanou časťou obyvateľstva. Najmä zásluhou troch projektov v oblasti sociálnej práce s touto skupinou obyvateľstva sme naštartovali terénnu sociálnu prácu na Mlynskej ulici. Vytvorili sme funkčnú sieť terénnych sociálnych pracovníkov a ich asistentov na realizáciu služieb starostlivosti vo všetkých kritických oblastiach života rómskej komunity,“ uviedla Palečková. V rámci externých zdrojov z iných grantov boli vybudované nové multifunkčné, dopravné a detské ihriská.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.03.2019
Z eurofondov obnovia košickú Urbanovu vežu i budovu Zlatý býk v Michalovciach
Oprava fasády Urbanovej veže na Hlavnej ulici v Košiciach či premena historickej budovy Zlatého býka v Michalovciach na modernú galériu s informačným centrom pre turistov. Aj tieto projekty získali podporu z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR).
viac
21.04.2021
Plán na dočerpanie eurofondov v 2021-2022
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR predstavilo nový plán krízového manažmentu a 8 pilierov zvýšeného dohľadu nad eurofondami. Podľa rezortu, je veľmi dôležité, aby rezorty a samospráva mali vytvorené zásobníky dobre pripravených projektov.
viac
09.08.2021
Environmentálnym záťažiam v regiónoch pomôžu nové eurofondy
Na environmentálne záťaže pôjde z nových eurofondov 294 miliónov eur. S predstaviteľmi samospráv v okresoch Michalovce, Humenné a Vranov nad Topľou o tom hovorila vicepremiérka. Ako pri riešení týchto problémov môžu pomôcť eurofondy.
viac
24.02.2022
Trnava získala 7,6 mil. eur na šesť projektov vo verejnom priestore
Nenávratné finančné príspevky (NFP) na šesť projektov v celkovej výške 7,6 milióna eur získalo mesto Trnava z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %