Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
03.10.2022 04:15

Mesto otvorilo nové jasle, naďalej prijíma žiadosti o umiestnenie detí


Ilustračná snímka.


Mesto Rožňava v pondelok oficiálne otvorilo detské jasle Lienka, ktoré zriadilo v priestoroch jedného z pavilónov materskej školy (MŠ) na Vajanského ulici. Uviedla to Katarína Valková z odboru sociálnych vecí a bytovej politiky Mestského úradu v Rožňave.


Samospráva plánovala jasle pôvodne otvoriť v septembri, pre meškanie stavebných prác sa však ich prevádzka začala o mesiac neskôr. Detské jasle pozostávajú z jednej triedy s kapacitou 15 detí, doposiaľ mesto dostalo od rodičov žiadosti o umiestnenie šiestich detí.

"Kapacity máme teda ešte voľné. Žiadosti prijímame aj od ľudí, ktorí nie sú občanmi Rožňavy," uviedla Valková. Prevádzková doba jaslí je od 6.30 h do 16.30 h, mesačný poplatok je stanovený na 320 eur. V prípade súrodencov poplatok za druhé dieťa predstavuje 80 eur mesačne.

Samospráva v detských jasliach vytvorila i nové pracovné miesta. Do zariadenia prijala dve opatrovateľky, v prípade naplnenia kapacity plánuje zamestnať ešte jednu. Na čiastočný úväzok v jasliach pracujú i údržbár, upratovačka či vedúci zariadenia.

V Rožňave po zatvorení súkromných jaslí v roku 2020 chýbalo zariadenie poskytujúce starostlivosť o deti do veku troch rokov. Samospráva na projekt mestských jaslí požiadala ešte vo februári o dotáciu z eurofondov vo výške takmer 38 000 eur. Keďže sa však proces schvaľovania žiadostí predĺžil, mesto sa prípravy rozhodlo financovať z vlastných zdrojov, ktoré sa v prípade schválenia žiadosti do mestského rozpočtu vrátia.

"Či už to vyjde alebo nie, jasle budeme aj tak prevádzkovať," ubezpečila Valková. Ako dodala, celkové náklady na rekonštrukciu priestorov a nákup vybavenia predstavovali vyše 23 000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.06.2020
Výstavba nových mestských jaslí má stáť vyše 730 000 eur
Nové detské jasle vo vlastníctve mesta by mali na najväčšom breznianskom sídlisku Mazorníkovo, kde podľa aktuálnych údajov žije približne tretina všetkých detí do troch rokov, začať stavať už v najbližších mesiacoch.
viac
28.07.2020
V areáli škôlky na Bernolákovej ulici začnú s výstavbou jaslí
V utorok (28. 7.) sa začína výstavba detských jaslí v areáli materskej školy na Bernolákovej ulici v Malackách. Mesto o tom informuje na webe.
viac
06.08.2021
Handlovská samospráva zabezpečí výstavbu jaslí za viac ako 340 000 eur
Samospráva Handlovej zabezpečí výstavbu zariadenia pre deti do troch rokov. Jasle za viac ako 340.000 eur vzniknú v nevyužitých priestoroch v areáli Senior centra, čím mesto prepojí dve generácie.
viac
20.12.2022
Mesto Martin otvorí v januári detské jasle v mestskej časti Záturčie
Martinská samospráva otvorí v januári 2023 zariadenie starostlivosti o deti do troch rokov v mestskej časti Záturčie. Podľa hovorkyne mesta Zuzany Kalmanovej záujemcovia o prihlásenie detí už môžu podávať svoje žiadosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %