Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
31.01.2023 04:15

Mesto otvorilo novopostavené Centrum komunitných sociálnych služieb


Ilustračná snímka.


Mesto Košice v utorok slávnostne otvorilo Centrum komunitných sociálnych služieb v mestskej časti Krásna. Jeho súčasťou je Zariadenie pre seniorov (ZpS), Zariadenie opatrovateľskej služby (ZOS), Denný stacionár a Útulok pre rodiny s deťmi.


Celková možná kapacita je 46 ľudí, prácu tu nájde dokopy 41 zamestnancov. S výstavbou začali v marci 2021 a náklady spolu s vybavením dosiahli približne 2,4 milióna eur. Magistrát pripomenul, že podobné zariadenie vzniklo v Košiciach naposledy pred viac ako 20 rokmi.

ZpS má kapacitu 14 lôžok, ZOS 12, denný stacionár ponúkne desať miest a rovnaký počet je vyčlenený aj pre útulok. "V ZpS máme kapacitu naplnenú. Od včera sme začali prijímať prvých seniorov. V útulku sú dva jednoizbové byty, v jednom je štvorčlenná a v druhom trojčlenná rodina," povedal vedúci centra v Krásnej Martin Vatra. Čo sa týka ZOS, zatiaľ zaregistrovali ôsmich klientov. Denný stacionár plánujú sprevádzkovať neskôr. V druhej polovici roka chcú spustiť aj prepravnú službu a donášku jedla pre seniorov z MČ Krásna a Nad jazerom.

Vedúca oddelenia sociálnych vecí magistrátu Eva Dudová považuje toto centrum za jedinečné najmä preto, že ponúka kombináciu služieb. Pripomenula, že mesto má jedno ZpS, a to na Garbiarskej ulici, kde je kapacita 188 klientov. Sociálne služby pre seniorov poskytujú v Košiciach aj Košický samosprávny kraj či neverejní poskytovatelia. "Aj keď je na území mesta pomerne dosť sociálnych služieb, kapacity sú nepostačujúce," uviedla s tým, že mesto plánuje otvoriť podobné zariadenie aj na Gerlachovskej ulici, kde počítajú s kapacitou 30 miest.

Celkové náklady na prevádzku centra v Krásnej by sa v tomto roku mali na základe odhadov priblížiť k sume 900 000 eur. Finančné úhrady klientov a príspevok z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR by uvedené výdavky mohli znížiť zhruba o tretinu. "Pri kolaudovaní na konci uplynulého roka sme zvažovali, či toto zariadenie v tomto ťažkom období sprevádzkujeme, či budeme mať na energie. Ale nakoniec zvíťazil sociálny rozmer a radšej sa uskromníme inde," dodal primátor Jaroslav Polaček.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2017
Na Gemeri otvoria nové návštevnícke centrum
Už túto sobotu (21.10. 2017) bude do prevádzky slávnostne uvedené návštevnícke centrum pri jednej z najcennejších architektonických pamiatok na Slovensku.
viac
27.03.2020
Krízový plán BBSK má konkrétnu podobu, známe sú prvé termíny
Jednotlivé body krízového plánu, ktorý Banskobystrický samosprávny kraj predstavil začiatkom minulého týždňa, dostali reálnu podobu. Známe sú prvé termíny spustenia služieb, počty doposiaľ prihlásených dobrovoľníkov i objednaných ochranných pracovných prostriedkov.
viac
18.04.2020
Bratislava spúšťa testy seniorov i personálu v zariadeniach
Mesto Bratislava prijalo sériu opatrení v siedmich zariadeniach pre seniorov, ktoré prevádzkuje a kde je umiestnených vyše 1150 klientov. Má vypracované krízové plány, vytvorené karanténne i infekčné priestory.
viac
04.02.2022
V Novom Meste má vzniknúť nové zariadenie pre seniorov
Bratislavské Nové Mesto bude mať nové centrum sociálnych služieb, ktoré má poskytovať celodennú odbornú starostlivosť. Vzniknúť má v nevyužívanej budove vedľa parku Jama na Tehelnom poli.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %