Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
13.02.2024 12:05

Mesto pokračuje vo zveľaďovaní lesa a vzdelávaní


Ilustračná snímka, zdroj: archív ON


Mesto Spišská Belá pokračuje vo zveľaďovaní lesov a vzdelávaní, samospráve sa podarilo získať európske zdroje vo výške takmer 100.000 eur z Programu rozvoja vidieka SR. Predkladateľom projektu budovania a obnovy občianskej a poznávacej infraštruktúry boli Lesy mesta Spišská Belá.


 Informoval o tom podpredseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Štefan Bieľak s tým, že vďaka viacerým opatreniam sa zlepší odolnosť i environmentálna hodnota lesných ekosystémov.         

"Na existujúcich cyklotrasách, náučných chodníkoch a turisticky vyhľadávaných miestach budú vytvorené nové oddychové miesta, edukačné tabule, studničky či smerové tabuľky na lepšiu orientáciu v prírode. Konkrétne na turistickom chodníku z Tatranskej Kotliny smerom na chatu Plesnivec, na náučnom chodníku Fľak, pri cyklotrase Spišská Belá - Ždiar a na turisticky vyhľadávanom mieste nad obcou Lendak v blízkosti prírodnej rezervácie Pálenica," konkretizoval Bieľak.         

Celkovo na jednotlivých trasách upravia niekoľko existujúcich edukačných tabúľ a existujúci mostík. Pribudnú štyri menšie premostenia, desať altánkov, stoly so sedením, lavičky, ďalších 12 informačných tabúľ, smerové tabuľky, studničky a dve panoramatické mapy. Súčasťou projektu sú aj dve stanovištia lesnej pedagogiky. Uvedené aktivity budú mestské lesy postupne realizovať do novembra tohto roka.         

"Cieľom projektu je sprostredkovanie poznávania jednotlivých zložiek prírody i systémových celkov návštevníkom územia, zvyšovanie ich environmentálneho povedomia a harmonizácia vzťahu prírody a človeka. Zvýšiť sa má aj spoločenská hodnota dotknutých území a zlepší sa plnenie sociálnych funkcií lesov," uzavrel Bieľak.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2016
V Spišskej Belej poslanci schválili partnerstvo s českým mestom Vysoké Mýto
Mestské zastupiteľstvo v Spišskej Belej na svojom ostatnom zasadnutí (13. 10.) schválilo návrh partnerskej zmluvy o spolupráci s českým mestom Vysoké Mýto. Ako uviedol primátor mesta Štefan Bieľak, po deviatich mesiacoch vzájomných kontaktov a návštev došlo na slovenskej strane k schváleniu zmluvy.
viac
27.03.2020
V Spišskej Belej slávnostne uviedli do života knihu o histórii mesta
Po 128 rokoch od vydania publikácie Samuela Webera Geschichte der Stadt Béla vyšiel, s finančnou podporou mesta, jej slovenský preklad História mesta Spišská Belá.
viac
03.06.2020
Počasie monitoruje aj sieť 30 meteostaníc NLC umiestnených v lesoch
Nielen profesionálni meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), ale aj slovenskí lesníci sa venujú monitoringu počasia.
viac
13.10.2020
Stav okolia kontajnerových stojísk je dlhodobo neudržateľný
Pracovníci verejnoprospešných služieb mesta Spišská Belá v Kežmarskom okrese zozbierali v septembri z okolia kontajnerových stojísk štyri tony komunálneho odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %