Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
27.03.2020 08:00

V Spišskej Belej slávnostne uviedli do života knihu o histórii mesta


Snímka zdroj: (msú).


Po 128 rokoch od vydania publikácie Samuela Webera Geschichte der Stadt Béla vyšiel, s finančnou podporou mesta, jej slovenský preklad História mesta Spišská Belá.


Pôvodná publikácia je doplnená o súčasné poznatky z histórie mesta, ale aj o fotografie, pohľadnice či mapy. Knihu slávnostne uviedli do života začiatkom februára za prítomnosti primátora mesta Jozefa Kunu v Evanjelickom kostole v Spišskej Belej, kde Samuel Weber ako evanjelický farár pôsobil 47 rokov. Atmosféru udalosti umocňovalo hudobné vystúpenie spevokolu Cirkevného zboru Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku z Kežmarku a inštrumentálno-spevácke vystúpenie Laury Kollegovej s Petrom Pavličkom.

Publikáciu História mesta Spišská Belá zostavil, v spolupráci s prekladateľkou a germanistkou Martinou Remiašovou, Milan Vdovjak. Odborným garantom projektu bola jazyková historička a prekladateľka Mária Papsonová. Spoluautorsky sa na knihe podieľala historička a archivárka Zuzana Kollárová, ktorá do knihy napísala životopis Samuela Webera, geológ a speleológ Stanislav Pavlarčík a veľký znalec histórie mesta Andrej Novák. Pri preklade knihy bola potrebná aj spolupráca s potomkami spišských Nemcov, dnes žijúcich v Nemecku. Tí pomohli napríklad pri identifikácii špecifických výrazov spišskej nemčiny či pri hľadaní významu archaických regionálnych výrazov.

Kniha má vyše 350 strán a obsahuje aj dve rozkladacie mapy.

Autor: (msú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.03.2017
Autori prvej publikácie o obci Prenčov čerpali aj z rodinných archívov
Obec Prenčov v okrese Banská Štiavnica vydala svoju prvú publikáciu, ktorá približuje jej minulosť aj súčasnosť. K vydaniu knihy sa podľa starostky Aleny Ciglanovej odhodlávali dlhé roky.
viac
25.04.2017
Oravská mozaika z kávových zŕn je svetovým unikátom
Roman Florek, tvorca rekordne veľkej mozaiky z viac ako štyroch miliónov kávových zŕn umiestnených na stenách múzea kávy Oravakafe v hornooravskej obci Krušetnica (okres Námestovo), si za svoj svetový unikát prevzal ďalší certifikát.
viac
25.11.2021
Monografia mesta Prievidza II
V závere roka 2021 vydáva mesto Prievidza publikáciu Monografia mesta Prievidza II., ktorá je pokračovaním prvej časti. Publikáciu spracovalo mesto Prievidza ako objednávateľ so Štúdiom Harmony v náklade 2000 kusov.
viac
13.02.2024
Mesto pokračuje vo zveľaďovaní lesa a vzdelávaní
Mesto Spišská Belá pokračuje vo zveľaďovaní lesov a vzdelávaní, samospráve sa podarilo získať európske zdroje vo výške takmer 100.000 eur z Programu rozvoja vidieka SR. Predkladateľom projektu budovania a obnovy občianskej a poznávacej infraštruktúry boli Lesy mesta Spišská Belá.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %