Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
04.10.2022 09:30

Mesto pripravilo novú sociálnu službu Inteligentná domáca asistentka


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Myjava pripravilo pre občanov novú sociálnu službu s názvom Inteligentná domáca asistentka (IDA). Informoval o tom hovorca mesta Marek Hrin.


Ako doplnil, zavedenie novej sociálnej služby do praxe umožní znížiť zdravotné, sociálne a bezpečnostné riziká u seniorov a zdravotne postihnutých ľudí. "Prinesie predĺženie ich samostatného a nezávislého života v prirodzenom domácom prostredí, prípadne umožní predchádzať nástupu občana do pobytového zariadenia sociálnych služieb," uviedol Hrin.

V prípade vzniku rizikovej situácie systém vyšle signál o možnom probléme blízkej osobe, ktorú si určí sám prijímateľ ako dohliadajúcu osobu. Tá následne preverí situáciu spätným zavolaním a v prípade potreby zabezpečí privolanie pomoci. Dohliadajúcou osobou môže byť napríklad rodinný príslušník, sused, rodinný známy a podobne.

IDA je založená na nepretržitom monitorovaní domácich priestorov prijímateľa pomocou relevantných senzorov, ako aj monitorovaní jeho pohybu mimo domácnosti. Systém na rizikovú situáciu upovedomí dohliadajúcu osobu zaslaním krátkej písomnej správy.

"Pri poskytovaní tejto sociálnej služby je v domácnosti prijímateľa nainštalovaný elektronický systém, pozostávajúci zo senzorov pohybu, riadiacej jednotky, SOS tlačidla a trackera. Systém funguje bez kamier a mikrofónov, nesleduje a nenarúša súkromie prijímateľa," informoval hovorca mesta.

Zapožičanie monitorovacej sady IDA, jej inštalácia, nastavenie v domácnosti klienta a prípadné servisné služby sú bezplatné. Na správne fungovanie systému je potrebné internetové pripojenie. "Počet prístrojov, ktoré budeme môcť na Myjave využívať, je limitovaný. Prosíme záujemcov, aby sa prihlásili čo najskôr," doplnil Hrin.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2017
Božena Kováčová: Pripravuje sa nový zákon. My budeme aktívni
Sociálna sekcia Rady ZMOS rokovala koncom mája v Janovej Lehote. Kľúčovou témou bola príprava novely zákona o sociálnych službách, ktorej znenie je pre mestá a obce v nadchádzajúcom období mimoriadne dôležité.
viac
25.03.2018
Tradičná veľkonočná výstva už 10. rok v priestoroch foyer Úradu ŽSK
V priestoroch foyer Úradu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) sa v stredu 21.03.2018 začala už tradičná veľkonočná výstava výrobkov klientov zariadení sociálnych služieb v Žilinskom kraji.
viac
28.02.2019
Župa hľadá tlmočníkov
V pôsobnosti vyšších územných celkov je aj povinnosť zabezpečovať poskytovanie tlmočníckej služby svojim obyvateľom, ktorí o to požiadajú. Aby tlmočnícku službu mohli tlmočníci poskytovať a kraj im mohol za túto službu zaplatiť, musia byť zaregistrovaní v registri poskytovateľov sociálnych služieb.
viac
25.04.2022
Seniorov a zdravotne znevýhodnené osoby bude v TSK chrániť nová sociálna služba
Osamelí seniori a osoby so zdravotným znevýhodnením v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) budú môcť od jesene využívať novú sociálnu službu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %