Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
25.05.2022 08:25

Mesto sa bude zaoberať možnosťou zvýšiť daň za chátrajúce objekty


Na archívnej snímke primátor Dudiniec Dušan Strieborný. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Dudince v Krupinskom okrese sa bude zaoberať možnosťou využiť legislatívnu úpravu a zvýšiť sadzbu dane pre vlastníkov neudržiavaných stavieb na maximálnu možnú výšku. Uviedol to primátor mesta Dušan Strieborný.


Konštatoval to v súvislosti s novelou zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, v rámci ktorej budú môcť samosprávy vyrubiť vyššiu daň z takýchto stavieb.

V Dudinciach sa nachádzajú viaceré objekty, na ktoré mesto môže tento postup uplatniť. Vedúca majetkovoprávneho a sociálneho úseku mestského úradu Eva Holíková zhrnula, že je to napríklad budova bývalého rekreačného zariadenia Bučinár na Kúpeľnej ulici. Podľa nej spoločnosť prestala podnikať a prevádzkovať zariadenie v roku 2009, v roku 2018 ju predali súčasným vlastníkom. Medzi takéto stavby patrí aj budova železničnej stanice. "Bez využitia je od roku 2003, keď zrušili lokálne spoje," zdôraznila s tým, že poslednou je budova s názvom Terasa, ktorú nevyužívajú od roku 1994.

Mestá a obce budú môcť vyrubiť vyššiu daň zo schátraných stavieb. Počíta s tým novela zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, ktorú schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Prvým cieľom návrhu zákona je umožniť mestám a obciam vyrubiť vyššiu daň z tzv. schátraných stavieb. Ide o stavby, ktoré sú neudržiavané, nezodpovedajú základným požiadavkám na stavby alebo sú stavbami ohrozujúcimi život alebo zdravie osôb. Druhým cieľom predloženého návrhu zákona je formulačné spresnenie zákona na účel odstránenia výkladových nejasností.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2017
Veľký Meder kúri termálnou vodou z vrtu
Centrum pre využívanie geotermálnej energie dnes (25. 5.) slávnostne otvorili vo Veľkom Mederi, ktorý je od októbra 2016 štvrtým mestom na Slovensku využívajúcim ekologický systém verejného vykurovania termálnou vodou.
viac
09.12.2020
Výzva na Rozvoj energetických služieb na regionálnej a miestnej úrovni
Výzva na predkladanie žiadostí o NFP na energetický audit a prípravu projektu garantovanej energetickej služby.
viac
07.04.2021
Majitelia i užívatelia objektov v pamiatkovej zóne Brezna môžu žiadať o dotáciu
Mesto Brezno na svojom webe zverejnilo začiatkom apríla výzvu na podávanie žiadostí o dotáciu na tento rok z účelového fondu z rozpočtu mesta v zmysle všeobecne záväzného nariadenia (VZN).
viac
24.09.2022
Za budovy, o ktoré sa majitelia nestarajú, môžu platiť desaťnásobnú daň
Majitelia objektov na bývanie i na podnikanie na území mesta Trnava, ktorí sa o ne adekvátne nestarajú a nechávajú ich pustnúť, môžu od budúceho roka byť vystavení riziku desaťnásobného zvýšenia poplatku dane z nehnuteľnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %