Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
21.03.2023 08:25

Mesto vykonalo prvý preventívny zásah proti liahniskám komárov


Ilustračná snímka.


Aj keď sa ešte hlavná komária sezóna nezačala, hlavné mesto SR Bratislava už má za sebou prvý preventívny zásah. Informuje o tom samospráva na sociálnej sieti.


"Prostredníctvom pravidelnému monitoringu sme vo Vajnorskom rybníku objavili aktívne larvy komárov. Rýchlo sme preto zasiahli na viac ako 38 000 m² liahnisk v okolí Vajnorského rybníka efektívnym larvicídom BTI, ktorým eliminujeme larvy komárov ešte predtým, ako sa z nich stihnú vyliahnuť dospelé jedince," spresnilo hlavné mesto.

Pripomenulo, že so stúpajúcimi teplotami očakáva aj nárast aktivity v liahniskách. "Sme však pripravení. S nadchádzajúcou hlavnou komáriou sezónou od apríla do konca septembra budeme monitoring zintenzívňovať a v prípade aktívnych liahnisk budeme v čo najkratšom čase zasahovať," uistila radnica.

Hlavné mesto používa na minimalizáciu kalamitného liahnutia komárov biologický prípravok BTI, vytvorilo tiež funkciu mestského koordinátora regulácie komárov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.05.2021
Bratislava už musela zasiahnuť proti komárom
Bratislava už musela zasiahnuť proti premnoženiu komárov a vo viacerých lokalitách mesta aplikovať biologický larvicíd BTI na zneškodnenie lariev hmyzu. Magistrát totiž v týchto dňoch zaznamenal ich zvýšený výskyt.
viac
09.04.2022
Bratislava už musela zasiahnuť proti komárom a aplikovať biologický larvicíd BTI
Bratislava už musela zasiahnuť proti komárom a v liahniskách v mestských častiach Dúbravka a Jarovce aplikovať biologický larvicíd BTI na zneškodnenie lariev hmyzu. Na sociálnej sieti o tom informovalo hlavné mesto.
viac
28.04.2023
Na zásah proti komárom v alúviu Moravy využilo mesto vrtuľník
Zabrániť premnoženiu komárov pomáha hlavnému mestu SR Bratislave aj vrtuľník. Biologický prípravok BTI, ktorý ničí larvy komárov, rozprašovala helikoptéra počas štvrtka v inundačnom území rieky Moravy, kde sa po vyliatí toku tvoria liahniská.
viac
02.10.2023
Mesto vykonalo počas sezóny 858 zásahov na liahniskách komárov
Hlavné mesto Bratislava vykonalo počas tohtoročnej sezóny 858 zásahov na liahniskách komárov. Zásahy sa týkali územia s rozlohou viac ako dva milióny štvorcových metrov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %