Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
05.06.2018 12:00

Mesto začína s distribúciou kompostérov. Žilinčania ich dostanú zadarmo


MsÚ Žilina - ilustračná snímka


Už onedlho budú môcť záhradkári zo Žiliny zmeniť odpad z kuchyne na hnojivo vo vlastnej záhradke. Umožnia im to kompostéry, ktoré žilinská radnica rozdá Žilinčanom bezplatne.


Mesto zakúpilo prvých päť tisíc kompostérov, a tie od zajtra začne distribuovať ľuďom bývajúcim v rodinných domoch v meste a v jeho prímestských častiach. Ďalších dve tisíc plánuje mesto zaobstarať prostredníctvom eurofondov. „Začíname v mestskej časti Mojšova Lúčka, kde si môžu obyvatelia v čase od 17-tej do 19-tej hodiny prísť prevziať bezplatne svoj kompostér. Obyvateľ podpíše preberací protokol, že si kompostér prevzal alebo podpíše čestné vyhlásenie, že o daný kompostér nemá záujem, nakoľko kompostuje do vlastného,“ uviedol vedúci životného prostredia na Mestskom úrade v Žiline Andrej Vidra. Doplnil, že náhradný termín pre obyvateľov bude nasledujúci deň v rovnakom čase.

Týmto krokom chce žilinská radnica znížiť podiel bioodpadu. „Verím, že ľudia nové kompostéry privítajú a že i vďaka nim sa tak nebude znečisťovať okolie. Našim cieľom je podporiť správne nakladanie s biologicky rozložiteľnými odpadmi a kompostovanie sa javí ako najvhodnejší spôsob ich využitia,“ skonštatoval žilinský primátor Igor Choma. Mesto vyšla táto investícia 186 tisíc eur.

Kompostér má objem 600 litrov vody, je vyrobený z recyklovaného a recyklovateľného plastu s váhou a stabilitou minimálne 10 kilogramov. „Hrúbka stien kompostéru je 5 milimetrov, a to z dôvodu, aby sa dosiahol najvyšší efekt vhodnej okolnosti proti vnútornému tlaku a deformáciám. Odolný bude voči poveternostným vplyvom teplote -40 až 80 stupňov Celzia a UV žiareniu,“ uzavrel vedúci životného prostredia Andrej Vidra. V ďalších dňoch bude mesto pokračovať s distribúciou kompostérov do mestských častí Bytčica, Trnové, Rosinky, Závodie, Žilinská Lehota, následne do mesta a na jednotlivé sídliská, kde sa nachádzajú rodinné domy. Kompostéry by mali byť rozdistribuované do dvoch mesiacov.

Autor: (ts-Barbora Zigová, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2017
Samosprávy sa ešte môžu uchádzať o eurofondy na kompostovanie bioodpadu
Samosprávy sa ešte môžu uchádzať o eurofondy, ktoré im majú pomôcť s bioodpadom. Na obstaranie záhradných kompostérov na bioodpad produkovaný v domácnostiach je v aktuálnej výzve vyčlenených päť miliónov eur.
viac
14.08.2019
O podpore výstavby nových spaľovní komunálnych odpadov rozhodne až budúca vláda
Nedávne rozhodnutie slovenského envirorezortu podporiť 15 miliónmi eur z eurofondov výstavbu bioplynových staníc je jedným z krokov, ktoré by mali prispieť k znižovaniu objemu a následnej likvidácii zmiešaných komunálnych odpadov.
viac
09.12.2019
Veľká modernizácia stredných škôl v ŽSK
Žilinská župa rozbehla modernizáciu stredných škôl za viac ako 13 miliónov eur z eurofondov. Vynovia sa dielne, učebne praktického vyučovania, či laboratória.
viac
13.11.2020
ZMOS plánuje do konca roka predstaviť plán modernizácie samosprávy
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) plánuje do konca roka predstaviť plán modernizácie samosprávy. Predseda ZMOS-u a primátor mesta Liptovský Hrádok Branislav Tréger o tom informoval po štvrtkovom stretnutí predstaviteľov združenia s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %