Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
08.10.2022 05:10

Mesto Želiezovce zrevitalizuje vegetáciu v piatich lokalitách


Želiezovce, snímka zdroj: zeliezovce.sk


Na zachovanie a obnovu biodiverzity a ekosystémov a ich služieb mimo chránených území a na zelenú infraštruktúru je zameraný projekt, ktorého realizácia sa začala v Želiezovciach. Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou a podporený z kohézneho fondu.


Maximálna výška nenávratného finančného príspevku je 320.288 eur eur, informoval magistrát. Zhotoviteľ projektu prevzal pracoviská a spustil práce v polovici septembra, realizácia by mala trvať 75 dní.       

Projekt bude aplikovaný na piatich miestach, v lokalite Samota, lokalite cintorína Svodov, v Gaštanovej aleji s priľahlým ihriskom, na hrádzi popri rieke Hron a Schubertovej ulici. Celková výmera plôch predstavuje 130.104 štvorcových metrov pôdy, na ktorej sa zrealizuje revitalizácia vegetácie, aby krajinná oblasť získala prírodný charakter. Samotné práce budú realizované v dvoch fázach, prvá bude zameraná na asanáciu poškodených drevín a stromov a druhá na výsadbu podľa návrhu projektu.      

Projekt je zameraný na podporu a vytváranie biokoridorov a biocentier v meste, a to nadväzujúc na viaceré už realizované projekty. Výsledkom by malo byť vytvorenie siete biokoridorov spájajúcich navzájom biocentrá a vytvorenie podmienok pre stabilnejší ekosystém.      

 Mesto Želiezovce si uvedomuje potrebu riešenia problémov spojených s degradáciou vegetácie a nedostatkom zelene v meste a jeho okolí, avšak z dôvodu obmedzeného rozpočtu musí samospráva dôkladne zvažovať, ktoré zámery a v akom objeme finančných prostriedkov podporí, uviedla radnica. Realizáciou projektu mesto zabezpečí vznik novej zelenej infraštruktúry s cieľom obnoviť prírodný charakter krajiny, čo bude mať pozitívny vplyv na životné prostredie.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.04.2017
Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy
Keď je v lete v okolí obchodného centra v susedstve bratislavského Sadu Janka Kráľa teplota 33 stupňov, jeho čierna strecha je rozpálená na 50. V korunách stromov v sade je to však len 17,5 stupňa.
viac
12.03.2020
Na sídlisku Farská lúka pribudne nové parkovisko aj ihrisko
Nové parkovisko aj ihrisko vznikne v blízkej budúcnosti na sídlisku Farská lúka vo Fiľakove v okrese Lučenec. Parkovisko chce samospráva podľa primátora Attilu Agócsa vybudovať ešte v tomto roku, ihrisko najneskôr v budúcom.
viac
04.02.2023
Mesto Prešov začína s revitalizáciou parku Panská záhrada
Mesto Prešov začína s obnovou a revitalizáciou parku Panská záhrada v miestnej časti Nižná Šebastová. Realizácia projektu je možná vďaka schváleniu nenávratného finančného príspevku z eurofondov.
viac
21.04.2023
V mestskom lesoparku sa začne rozsiahla revitalizácia
V priebehu budúceho týždňa sa v mestskom lesoparku v Šali začnú práce na jeho revitalizácii. Sú súčasťou väčšieho projektu s názvom Šaľa na ceste k zmierňovaniu klimatických zmien, na ktorý mesto získalo grant z Nórskych fondov v hodnote 858 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %