Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
05.06.2020 01:52

Mestská polícia v Poprade testuje telové kamery


Na snímke mestský policajt s telovou kamerou. Snímka zdroj: (tasr).


Mestská polícia (MsP) v Poprade ako jedna z prvých na Slovensku začala používať telové kamery, ktoré sú určené na zaznamenanie činnosti a zákroku policajtov. Informoval o tom na brífingu náčelník MsP Poprad Marián Gardoš.


Podľa neho sú kamery dôležité, aby v prípade potreby bola možnosť spätného a objektívneho vyhodnotenia, čo sa týka konania policajtov priamo pri zákroku, ako aj správania osôb proti ktorým zákrok smeroval. Kamery majú policajti na hrudi a pred každým služobným zákrokom príslušník mestskej polície upozorní občana, že sa činnosť nahráva. „Na základe doterajších skúseností vieme, že v mnohých prípadoch stačí oznámenie, že sa zákrok nahráva a agresivita v správaní pominie,“ vysvetlil náčelník MsP.

Dodáva, že kamery zakúpili koncom roka 2019, keď došlo k zmene legislatívy, ktorá priamo umožnila mestským políciám nahrávať priebeh činnosti a zákrokov. „V súčasnej dobe sú ešte stále v skúšobnom režime a uvidíme, ako sa osvedčia. Benefitom týchto kamier je aj to, že my priamo na mieste zistíme nezvratné dôkazy o konaní, ktoré môžeme ďalej využiť. Kamerami chránime nielen policajtov, ale aj osoby, voči ktorým zasahujeme,“ dopĺňa Gardoš.

V prvej fáze budú tieto kamery používať motorizované hliadky a poriadková jednotka mestskej polície. Po ich osvedčení v praxi mesto pristúpi k zakúpeniu ďalších kamier tak, aby boli zabezpečené kamery pre všetky hliadky mestskej polície v priamom výkone služby.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.08.2017
V uliciach Trebišova kontrolujú už aj cyklohliadky
Mestská polícia v Trebišove využíva od druhej polovice augusta dva nové služobné bicykle, ktoré dopĺňajú doterajšie pešie a motorizované hliadky. Zavedenie cyklohliadok je v Trebišove novinkou, ktorou chce mestská polícia monitorovať širšie územie.
viac
25.10.2017
Obyvatelia Tatier budú môcť opäť darovať obnosené šatstvo a nepotrebný textil
Mestskí policajti vo Vysokých Tatrách po roku opäť organizujú zbierku obnoseného šatstva a nepotrebného textilu pre charitu. Zástupca náčelníka tamojšej Mestskej polície (MsP) Jozef Štefaňák informoval, že jedným z cieľov zbierky je zamedziť vyberaniu kontajnerov, po ktorom ostáva neporiadok.
viac
03.06.2018
Samospráva Prievidze chce kúpiť elektromobil pre potreby mestskej polície
Samospráva Prievidze má záujem obstarať elektromobil. Slúžiť by mal pre mestskú políciu (MsP). Financie na tento účel chce získať z mimorozpočtových zdrojov, podanie žiadosti o dotáciu odobrili tamojší mestskí poslanci na svojom rokovaní v pondelok (28. 5.).
viac
18.05.2021
Mestská polícia v Handlovej spustila databázu dlhodobo odstavených vozidiel
Handlovská mestská polícia (MsP) spustila v spolupráci s oddelením marketingu mestského úradu verejnú databázu dlhodobo odstavených vozidiel. Opustené autá môžu obyvatelia nahlasovať cez formulár, ktorý zverejnilo mesto na svojom webe. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %