Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
17.12.2022 10:50

Ministerstvo školstva začalo riešiť právny nárok dieťaťa na miesto v MŠ


Ilustračná snímka, zdroj: ZMOS


Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR rokuje o právnom nároku na miesto v materskej škole pre dieťa od troch rokov so samosprávami aj Ministerstvom financií SR.


Ako minulý týždeň uviedol pre TASR minister školstva, túto úlohu si predsavzali splniť. Zavedenie právneho nároku na miesto v materskej škole alebo u iných poskytovateľov predprimárneho vzdelávania od troch rokov je jedným z míľnikov v Pláne obnovy a odolnosti SR, ktorý musí splniť rezort školstva.

"Snažíme sa rokovať so samosprávami a MF a pripraviť právny nárok tak, aby sa dal dotiahnuť do konca a zrealizovať. Rokujeme s Európskou komisiou o nevyhnutnom ročnom posune právneho nároku," povedal minister. Ako ďalej vysvetlil, napríklad rodičia štvorročných detí by mali právny nárok na miesto v materskej škole v jednom roku a trojročných detí v ďalšom roku. Podľa tvrdenia ministerstva školstva  schváliť sa to musí do marca 2023.

Tu je dôležité upozorniť,že podmienkou je podľa šéfa rezortu školstva i zmena financovania alebo väčšia transparentnosť financovania práve materských škôl. Podľa ministerstva by sa ľahko zapracovala aj zmena v zákone o financovaní základných a stredných škôl a školských zariadení s tým, že rodičia detí, ktoré by sa nedostali do materskej školy, by dostali kompenzačný príspevok.

To, ako budú predmetné zmeny v konečnom dôsledku zapracované do aktuálnej legislatívy a čo to bude znamenať pre fungovanie samospráv, pod ktoré kompetenčne materské školy patria ZMOS pozorne sleduje a tejto  problematike sa bude intenzívne venovať.

Autor: Zdroj: ZMOS, TASR


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.07.2019
ZMOS sa listom obrátil na prezidentku Zuzanu Čaputovú
Združenie miest a obcí Slovenska vo štvrtok 4. júla 2019 požiadalo listom prezidentku Slovenskej republiky o nepodpísanie novely zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon).
viac
01.07.2020
Rada ZMOS rokovala s ministrom Eduardom Hegerom
V poradí 9. rokovanie Rady ZMOS rozhodlo o októbrovom rokovaní 31. snemu ZMOS. Venovalo sa aj aktuálnej situácii a členovia Rady ZMOS tiež diskutovali s ministrom financií SR Eduardom Hegerom.
viac
26.08.2021
U ministra riešili aktuálne témy v sociálnej oblasti
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger sa spolu s Boženou Kováčovou, predsedníčkou Sekcie sociálnych vecí a marginalizovaných komunít ZMOS a starostkou obce Jánová Lehota, zúčastnili pracovného stretnutia na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR.
viac
18.12.2021
Výzva Pomocný vychovávateľ pre materské školy
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyhlasuje v rámci Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky výzvu na predkladanie žiadostí na program „Pomocný vychovávateľ v materskej škole“.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %