Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
11.02.2020 03:35

Múzeum holokaustu v Seredi otvorilo záverečnú časť svojej expozície


Na snímke nová časť expozície Múzea holokaustu počas slávnostného otvorenia v Seredi 11. februára 2020. Snímka zdroj: (tasr).


Záverečnú časť expozície Múzea holokaustu barak č. 2 sprístupnili dnes (11. 2. 2020) v Seredi za účasti ministerky kultúry Ľubice Laššákovej, ministra financií Ladislava Kamenického a veľvyslanca štátu Izrael Boaza Modaiho.


Židovské múzeum Slovenského národného múzea tak zavŕšilo podľa jeho riaditeľa Pavla Mešťana etapu budovania stálej výstavy, natrvalo pripomínajúcej v bývalom pracovnom a koncentračnom tábore holokaust Židov na Slovensku.

Prvú časť expozície Múzea holokaustu otvorili v januári 2016 v dvoch z celkových piatich barakov, ktoré sa zachovali z čias vojny a prešli rekonštrukciou. Postupne pribudli ďalšie časti, v múzeu sú vystavené dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska. Jedným z vystavených artefaktov je dobytčí vagón, v ktorom ich deportovali do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau.

Celkové náklady na vybudovanie múzea, ako o tom informoval Mešťan, vyšli na 7,5 milióna eur s využitím príspevkov z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu SR.       

Po zhliadnutí najnovšej časti výstavy Laššáková uviedla, že ak sa ešte stále nachádzajú ľudia, ktorí pochybujú, či sa holokaust na Slovensku stal, odporúča navštíviť expozíciu v Seredi, masové hroby i ďalšie miesta. „Snáď potom zdravý rozum zvíťazí a poznatky o našej histórii sa lepšie vštepia do vedomostí pochybovačov,” povedala.

Modai uviedol, že po svojej prvej návšteve seredského tábora nemohol prestať myslieť na tisícky Slovákov, ktorí v danom čase bývali v Seredi a okolí. Podľa vlastných slov nepochyboval o tom, že tušili, čo sa v tábore deje, určite počuli krik mužov a žien a videli odchádzajúce vlaky. Apeloval preto na to, aby ľudia nezostávali ľahostajní k utrpeniu menšín, aby sa postavili zoči-voči zlu a nikdy nezabudli na svoju minulosť.       

Témou baraku č. 2 sú tábory, strediská a getá na celom území Slovenska vrátane okupovaných na južnom Slovensku. Detailne sa zameriava aj na Židov v tzv. 6. robotnom prápore a na perzekúcie, ktoré sa diali na Slovensku v období holokaustu, ako v Kremničke či Nemeckej. Súčasťou novosprístupneného baraku je i Pamätník - spomienková miestnosť, kde sú nepretržite čítané mená deportovaných zo Slovenska.

Expozícia bola budovaná od roku 2015. Obsahová stránka expozície v Seredi bola konzultovaná s poprednými slovenskými historikmi, odborníkmi z Izraela a pamätníkmi, ktorí prešli pracovným a koncentračným táborom v Seredi, respektíve prežili hrôzy holokaustu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.08.2017
Nová expozícia odhaľuje život predkov v Marikovskej doline
Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja v júli sprístupnilo stálu expozíciu tradičného bývania v Marikovej. Múzeum zareagovalo na dopyt turistov a do skanzenu pri miestnom amfiteátri nainštalovalo rôzne zbierkové predmety.
viac
11.09.2017
3D prehliadka pracovného a koncentračného tábora v Seredi
Cez víkend sme si pripomenuli Deň obetí holokaustu a rasového násilia. Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, odbor prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra a Múzeum holokaustu v Seredi pri tejto príležitosti dávajú do pozornosti svoju najnovšiu aktivitu.
viac
31.07.2018
V kaštieli otvoria archeologickú expozíciu Svet dávnych vekov
Nová archeologická expozícia Svet dávnych vekov v hanušovskom kaštieli čaká na svojich prvých návštevníkov. Slávnostne ju otvoria v posledný júlový deň (31.7.) o 16.00 h, keď vystúpi aj známy multiinštrumentalista Michal Smetanka s ukážkami hry na replikách pravekých hudobných nástrojov.
viac
29.01.2024
Múzeum holokaustu v Seredi pripravilo novú výstavu Svedectvá preživších
Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky holokaustu pripravilo Múzeum holokaustu v Seredi na pondelok spomienkové podujatie spojené s otvorením výstavy fotografií s názvom Svedectvá preživších. Jej autorom je vedúci múzea Martin Korčok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %