Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
31.08.2023 05:26

Na hrade Modrý Kameň bude cez víkend rozlúčka s prázdninami


Ilustračný výrez plagátu


Na hrade Modrý Kameň bude cez víkend rozlúčka s prázdninami. Verejnosti sprístupnia expozície hračiek a vyskúšajú si aj vodenie rôznych druhov bábok. TASR o tom informovala Dáša Ďuríková z Múzea bábkarských kultúr a hračiek Slovenského národného múzea (SNM).


Ako ďalej uviedla, program pre záujemcov pripravujú v sobotu (2. 9.) od 10.00 do 17.00 h. "Počas poslednej prázdninovej soboty budú sprístupnené aj historická expozícia, kaplnka svätej Anny, podzemné chodby a aj vyhliadka z bašty," objasnila. Dodala, že v bábkoherni múzea si návštevníci vyskúšajú vodenie rôznych druhov bábok, napríklad maňušky, marionety a javajky. "Zábava bude aj pri hradnej pátračke, vyskúšať tiež bude možné historickú lukostreľbu aj život na stredovekom hrade," priblížila.         

Ďuríková poznamenala, že v remeselných dielňach múzea si ľudia vyskúšajú výrobu drevenej hračky pod vedením miestneho rezbára. "Do tajov výroby hračky z drôtu ich zas uvedie skúsený pedagóg. Odmenou pre každého účastníka bude vlastnoručne zhotovená hračka," podotkla. K dispozícii bude aj výstava obrazov Mariána Kompánka v barokovej v sále východného krídla kaštieľa. "Predpoludnie spestrí Bábkové divadlo Morgonrock, jedno z najznámejších slovenských kočovných bábkových divadiel," zdôraznila a spomenula, že interaktívnym a humorným spôsobom vysvetlia deťom princípy triedenia odpadu a nákupu bez obalu.

Na jar tohto roka ukončili obnovu severného krídla barokového kaštieľa hradu Modrý Kameň. Rekonštrukcia tak sprístupnila návštevníkom aj doposiaľ málo využívané priestory kaštieľa. Projekt nadväzoval na obnovu východného krídla barokového kaštieľa v roku 2017.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.07.2017
Druhý víkend letných prázdnin v bratislavskom regióne
Letné shakespearovské slávnosti, Viva Musica!, Slovakia folk, komorný koncert v Botanickej záhrade, nočné prehliadky na hrade Červený kameň, Wine & Art a Bežecká perla naznačujú, že sa letné prázdniny v bratislavskom regióne začínajú vo veľkom štýle.
viac
12.05.2021
Najmladších návštevníkov Oravského hradu čaká rozprávkový program
Rodiny s deťmi, ktoré sa tento víkend vyberú na Oravský hrad v Oravskom Podzámku, čaká interaktívny rozprávkový program. Pripravili ho pri príležitosti Medzinárodného dňa detí. Správcovské Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava o tom informovalo na oficiálnej webovej stránke.
viac
24.04.2023
Hrad Modrý Kameň otvorí tohtoročnú letnú turistickú sezónu v máji
Hrad Modrý Kameň vo Veľkokrtíšskom okrese otvorí tohtoročnú letnú turistickú sezónu v máji. Potvrdila to riaditeľka Múzea bábkarských kultúr a hračiek Slovenského národného múzea (SNM) Helena Ferencová.
viac
25.07.2023
Obnova zrúcaniny goticko-renesančného hradu pokračuje
Obnova zrúcaniny goticko-renesančného hradu Modrý Kameň vo Veľkokrtíšskom okrese pokračuje. Objekt dlhodobo chátral, postupne však múry zachraňujú a o pár rokov ho plánujú sprístupniť verejnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %