Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
23.02.2023 01:30

Na Jelšavský starý hrad by mohol viesť Leustachov náučný chodník


Na snímke vstup do zrúcaniny Starého jelšavského hradu nad Jelšavou v okrese Revúca. Snímka zdroj: (tasr).


Na Jelšavský starý hrad v okrese Revúca by mohol v budúcnosti viesť nový náučný chodník. Ten by okrem histórie mesta a zrúcaniny hradu návštevníkom predstavil aj osobnosť jeho niekdajšieho majiteľa Leustacha z Jelšavy. Uviedol to primátor mesta Milan Kolesár.


Jelšavský starý hrad sa nachádza v lesoch približne dva kilometre západne od mesta Jelšava a podľa primátora je známy najmä obyvateľom regiónu. S cieľom lepšie sprístupniť hrad verejnosti sa tam už pred niekoľkými rokmi konala brigáda za účasti desiatok dobrovoľníkov. "Oslobodilo sa torzo architektúry bývalého hradu od náletových drevín, vyčistil sa prvý chodník a urobili sa prístupy, aby sa sem návštevníci mohli dostať," priblížil Kolesár.

Na Jelšavský starý hrad vedie z Jelšavy miestna turistická trasa, samospráva by z nej v budúcnosti rada urobila náučný chodník. Návštevníkom by približoval históriu mesta, prírodné lokality na trase k hradu i osobnosť jeho najvýznamnejšieho majiteľa. "Hrad patril Leustachovi z Jelšavy. Bol uhorským palatínom, ktorý pôsobil nielen na tomto území, ale až po územie dnešného Rumunska," doplnil primátor s tým, že Leustach patrí k najvýznamnejším historickým osobnostiam mesta.

Na vypracovanie projektovej dokumentácie na Leustachov náučný chodník získalo mesto vďaka iniciatíve Catching-up Regions vyše 22 000 eur. Na samotnú výstavbu chodníka sa chce samospráva v budúcnosti uchádzať o ďalšie externé zdroje.

Prvá písomná zmienka o Jelšavskom starom hrade pochádza z prvej polovice 15. storočia. Jeho dodnes viditeľný pôdorys je tvorený štvorhranom s dĺžkou 57 metrov a šírkou 15 až 20 metrov. Do dnešných čias sa zachovali len zvyšky opevnenia, hranolovej veže, paláca a niekoľkých ďalších hradných objektov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.10.2021
Na Pustom hrade otvorili obnovený náučný chodník s 21 tabuľami
Počas slávnostného otvorenia náučného chodníka boli návštevníkom predstavené i archeopieskovisko a štúdia realizovateľnosti via ferratového areálu v okolí hradu.
viac
08.12.2021
V Jelšave chcú vybudovať Coburgov náučný a cyklistický chodník
Vybudovanie Coburgovho náučného a cyklistického chodníka je aktuálnym projektom mesta Jelšava v okrese Revúca v oblasti rozvoja turizmu v regióne. Náučný cyklochodník s dĺžkou viac ako 8 kilometrov chce samospráva vybudovať s pomocou finančnej dotácie. Informoval o tom primátor mesta Milan Kolesár.
viac
01.06.2022
Náučný chodník vedúci k Muránskemu hradu čaká kompletná rekonštrukcia
V Národnom parku (NP) Muránska planina sa začala obnova turistickej infraštruktúry, zrekonštruované budú prístrešky či informačné tabule vo viacerých lokalitách. Najviac prác bude sústredených do okolia Muránskeho hradu. Za Správu NP Muránska planina to uviedla Jana Šmídtová.
viac
14.12.2022
Náučný chodník na Muránsky hrad prešiel kompletnou rekonštrukciou
Náučný chodník vedúci k Muránskemu hradu sa po vyše 20 rokoch dočkal kompletnej rekonštrukcie. Obnova chodníka sa uskutočnila v jarných a letných mesiacoch, slávnostne ho otvorili pri príležitosti decembrových osláv 25. výročia vyhlásenia Národného parku (NP) Muránska planina.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %