Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
14.12.2022 09:30

Náučný chodník na Muránsky hrad prešiel kompletnou rekonštrukciou


Snímka zdroj: (naucnechodniky.eu).


Náučný chodník vedúci k Muránskemu hradu sa po vyše 20 rokoch dočkal kompletnej rekonštrukcie. Obnova chodníka sa uskutočnila v jarných a letných mesiacoch, slávnostne ho otvorili pri príležitosti decembrových osláv 25. výročia vyhlásenia Národného parku (NP) Muránska planina.


Informovala o tom manažérka pre komunikáciu Štátnej ochrany prírody SR Kristína Bocková.

"V rámci rekonštrukcie sa vymenili všetky tri informačné body a 14 informačných panelov. Aktualizovali sme aj obsahovú náplň jednotlivých informačných panelov tak, aby bola pre návštevníkov atraktívnejšia a poskytovala aktuálne a z nášho pohľadu najdôležitejšie informácie," priblížil riaditeľ Správy NP Muránska planina Ján Šmídt.

V okolí hradu pribudlo aj 35 menších popisných tabúľ, ktoré približujú niekdajšie využitie jednotlivých hradných objektov. Zrekonštruované boli aj obe vyhliadkové plošiny na hrade, ktoré návštevníkom poskytujú výhľady na okolie. V rámci turistickej infraštruktúry pribudla pri chate pod Muránskym hradom suchá toaleta, na nádvorí hradu lavičky a vo Veľkej lúke bolo obnovené oddychové miesto.

"Zrekonštruovali sme aj ďalšie dva informačné body v ústí Hrdzavej doliny a na Zbojskách a štyri informačné panely, ktoré sú situované v Prírodnej rezervácii Tŕstie, v Suchých doloch, pri železničnej stanici v Červenej Skale a panel, ktorý je súčasťou Náučnej lokality Piecky pri Muráni," uviedol Šmídt. Ako dodal, súčasťou projektu bolo tiež vypracovanie informačných materiálov pre návštevníkov NP. Turistom budú k dispozícii v informačných centrách NP aj v niektorých ubytovacích zariadeniach.

Náučný chodník Muránsky hrad je najstarším náučným chodníkom v NP Muránska planina a patrí k jeho najnavštevovanejším lokalitám. Vyše šesť kilometrov dlhá trasa sa začína v obci Muráň a prechádza cez Muránsky hrad až k lokalite Veľká lúka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Na obnove hradu Čabraď sa pracuje už 20 rokov
Už niekoľko víkendov odpracovali tento rok dobrovoľníci na obnove hradu Čabraď v okrese Krupina.
viac
23.10.2021
Na Pustom hrade otvorili obnovený náučný chodník s 21 tabuľami
Počas slávnostného otvorenia náučného chodníka boli návštevníkom predstavené i archeopieskovisko a štúdia realizovateľnosti via ferratového areálu v okolí hradu.
viac
01.06.2022
Náučný chodník vedúci k Muránskemu hradu čaká kompletná rekonštrukcia
V Národnom parku (NP) Muránska planina sa začala obnova turistickej infraštruktúry, zrekonštruované budú prístrešky či informačné tabule vo viacerých lokalitách. Najviac prác bude sústredených do okolia Muránskeho hradu. Za Správu NP Muránska planina to uviedla Jana Šmídtová.
viac
09.03.2024
Časť lesoparku s náučným chodníkom pod hradom zrekonštruujú
Časť lesoparku v Starej Ľubovni zrekonštruujú, s prácami chce mesto začať čo najskôr. Pre TASR to uviedol primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko. V rámci projektu sa v lokalite neďaleko hradného komplexu kompletne obnoví náučný chodník, vytvoria sa nové stanovištia a pribudne aj vyhliadka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %