Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
08.09.2023 11:00

Na kežmarskom hrade rekonštruujú sociálne zariadenia, práce potrvajú do októbra


Kežmarský hrad. Snímka zdroj: YouTube


Na kežmarskom hrade v týchto dňoch začali s rekonštrukciou sociálnych zariadení. Riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová pre TASR uviedla, že práce potrvajú približne dva mesiace, hrad bude počas realizácie projektu otvorený bez obmedzení.


"Začali sme s rekonštrukciou sociálnych zariadení v administratíve a následne budeme pokračovať aj priamo na hrade. Je to v rámci projektu Integrovaného regionálneho operačného programu a Ministerstva kultúry SR, ktorý je zameraný na odstránenie dosahov pandémie na kultúrne inštitúcie. Jeho súčasťou sú preto aj bezdotykové dávkovače dezinfekcie. Sme radi, že sa to konečne začalo, pretože tie naše zariadenia už boli v naozaj zlom stave," skonštatovala Cintulová s tým, že práce by mali byť ukončené do októbra. Súčasťou projektu sú aj bezbariérové toalety, priestor pre mamičky s deťmi a vznikne aj zázemie pre lektorov. Celkové náklady sú vo výške 104.000 eur bez DPH.         

Cieľom rekonštrukcie je podľa riaditeľky zlepšiť komfort návštevníkov i pracovníkov múzea. Zastaralé a kapacitne nepostačujúce toalety a kanalizácia spôsobovali problémy najmä počas hlavnej sezóny a organizácie rôznych podujatí, kedy sa v areáli pohybovalo väčšie množstvo ľudí. Realizácia prác prebieha pod dohľadom pamiatkarov, keďže ide o historickú pamiatku. Aj preto je obnova toaliet špecifická v porovnaní s inými objektmi.         

"Práve sme v štádiu prípravy ďalšieho projektu, reagovali sme na výzvu programu cezhraničnej spolupráce Interreg s Poľskom. Máme veľmi silného partnera v Novom Targu. Chceli by sme z týchto zdrojov zrekonštruovať meštiansky dom na Ulici Dr. Alexandra, ktorý návštevníci poznajú ako našu výstavnú sieň," priblížila ďalšie plány Cintulová. Obnovou by mal prejsť celý objekt vrátane vnútorného vybavenia. Predbežné náklady na stavebné práce sú na úrovni 170.000 eur, ďalšie zdroje si vyžiadajú aj pridružené tzv. mäkké aktivity. "V prípade, že budeme úspešní, s prácami by sme chceli začať na budúci rok," dodala riaditeľka.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2016
Na Kežmarskom hrade prebieha najväčšia rekonštrukcia za posledných 30 rokov
Na Kežmarskom hrade sa okrem letnej turistickej sezóny začali aj rozsiahle rekonštrukčné práce, ktoré sú najväčšie za posledných 30 rokov. Hneď na ich začiatku robotníci narazili na dieru pri obrannom múre, ktorú bude potrebné stabilizovať.
viac
02.04.2020
SNM pokračuje v rekonštrukcii Spišského hradu
Slovenské národné múzeum (SNM) aj napriek pandémii nového koronavírusu zatiaľ pokračuje vo viacerých investičných projektoch. Jeden z nich je na Spišskom hrade.
viac
20.08.2020
Obec získala 890 000 eur na rekonštrukciu západného krídla hradu
Obec Beckov uspela so žiadosťou o finančný grant na rekonštrukciu západného paláca hradu Beckov. Z Nórskych fondov dostane asi 890 000 eur.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %