Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
31.07.2023 07:00

Na Muránskej planine otvorili nový interaktívny edukačný chodník


Ilustračná snímka.


Na Muránskej planine v lokalite Predná Hora, na okrajoch obcí Muráň a Muránska Huta, v piatok (28. 7.) slávnostne otvorili nový interaktívny edukačný chodník Sviniarky.


Turistom zážitkovou formou predstaví miestnu faunu a flóru, no ponúka i výhľady na okolie. Informovala o tom výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová.

Zážitkový chodník návštevníkov zavedie lesnou cestou z Prednej Hory do obce Muránska Huta cez lúky Sviniarky, ktorá ponúka výhľady na Stolické vrchy. Na trase sú osadené rôzne tematicky zamerané infopanely približujúce tunajšiu prírodu. Súčasťou chodníka je i fotopoint s výhľadom na Zdychavské lazy a piknikové miesto s výhľadom na lúky Osiská a Košariská. Trasa je nenáročná, vhodná pre rodiny s deťmi i starších ľudí.

"Zážitkový chodník Sviniarky dopĺňa ponuku turisticky zaujímavých miest, ktoré sa v prostredí Národného parku Muránska planina a jeho blízkeho okolia nachádzajú. Návštevníci si tak môžu výlet na obľúbené sysľovisko, Muránsky hrad či inú zaujímavú lokalitu Muránskej planiny doplniť aj o prechádzku týmto zážitkovým chodníkom," uviedol podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Mikuláš Pál. Projekt náučného chodníka vznikol v spolupráci s oblastnou organizáciou cestovného ruchu Gemer, spolufinancovaný bol Rozvojovou agentúrou BBSK.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.03.2020
Lesníci chcú z NP Muránska planina spraviť prírodný park
Vlastníci nechcú zrušiť Národný park (NP) Muránska planina, chcú ho len v zmysle zákona prekategorizovať na druh chráneného územia prírodný park. Informoval o tom riaditeľ Mestských lesov Tisovec Karol Kubíni.
viac
28.05.2020
Zonácia je výzvou na usporiadanie predstáv ochranárov a obyvateľov
Pri zonácii národných parkov je podľa šéfa envirorezortu Jána Budaja veľkou výzvou usporiadanie predstáv ochranárov a obyvateľov územia.
viac
01.06.2022
Náučný chodník vedúci k Muránskemu hradu čaká kompletná rekonštrukcia
V Národnom parku (NP) Muránska planina sa začala obnova turistickej infraštruktúry, zrekonštruované budú prístrešky či informačné tabule vo viacerých lokalitách. Najviac prác bude sústredených do okolia Muránskeho hradu. Za Správu NP Muránska planina to uviedla Jana Šmídtová.
viac
23.01.2023
OZ Lesmír chce v regióne vyškoliť lektorov v prírodnom turizme
Bezplatné vzdelávacie workshopy pre budúcich lektorov v prírodnom turizme, vytvorenie edukačných videí či digitálnych náučných chodníkov sú hlavné ciele projektu občianskeho združenia (OZ) Lesmír, ktorý plánujú v Národnom parku (NP) Muránska planina realizovať v najbližších dvoch rokoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %