Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
17.06.2023 12:35

Na Muránskej planine sa budú cez leto konať pozorovania nočnej oblohy


Ilustračná snímka: (tasr).


Na Muránskej planine sa budú počas letných mesiacov konať organizované pozorovania nočnej oblohy. Hviezdy, planéty či Mliečnu cestu budú môcť návštevníci prostredníctvom podujatia Hviezdy nad Muráňom sledovať v štyroch termínoch.


Informovala o tom Estera Žilková z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Gemer, ktorá pozorovania organizuje.

Pri každom z pozorovaní bude môcť verejnosť spoločne s odborníkmi na nočnej oblohe pozorovať iné úkazy. Prvé z podujatí Hviezdy nad Muráňom sa uskutoční už 23. júna a návštevníkom prinesie pohľad na zapadajúce planéty Venuša a Mars. Júlové podujatie bude obohatené o konjunkciu dorastajúceho Mesiaca a hviezdy Antares či pozorovanie Saturnu i s jeho prstencami. Počas prvého z augustových termínov návštevníkov čaká meteorický roj Perzeidy, na konci augusta zas bude možné na oblohe pozorovať najväčšiu planétu slnečnej sústavy Jupiter.

Pozorovania nočnej oblohy v Národnom parku Muránska planina pripravila OOCR Gemer v spolupráci s národným parkom a Hvezdárňou v Rimavskej Sobote. "Hviezdy nad Muráňom je nezabudnuteľná príležitosť pre všetkých milovníkov astronómie a prírody," skonštatoval riaditeľ OOCR Gemer Jaroslav Hric. Podujatia sa budú konať vždy od 20.30 h do polnoci, pre účastníkov bude zabezpečená doprava z obce Muráň na Veľkú lúku. Pre obmedzenú kapacitu je potrebná rezervácia vopred.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.07.2017
Hvezdáreň pozýva na dnešné nočné pozorovanie oblohy
Večerné pozorovanie hviezd profesionálnym ďalekohľadom ponúka nadnes Hvezdáreň a planetárium M. R. Štefánika v Hlohovci. O 21:30 hod. za priaznivého počasia si môžu záujemcovia pozrieť hviezdy jej výkonným refraktorom 180/2600.
viac
14.12.2020
Nočná obloha bude koncom roka aktívna
Maximá svojej aktivity dosiahnu viaceré meteorické roje. V pondelok ho ukážu Geminidy – meteorický roj, ktorý je činný od 11. do 17. decembra. Miesto, z ktorého zdanlivo vyletujú, leží v súhvezdí Blížencov.
viac
21.04.2021
Nočnú oblohu po jarnej prestávke opäť rozžiaria meteorické roje
Od začiatku januára, keď bolo možné na nočnej oblohe pozorovať Kvadrantidy, nebol v činnosti žiadny význačný meteorický roj. Táto takzvaná jarná meteorická prestávka sa končí v poslednej dekáde apríla.
viac
25.08.2023
Muránska planina má nové logo a slogan, v Zbojskej pribudol i fotopoint
Muránska planina má ako destinácia cestovného ruchu svoju novú vizuálnu identitu. Logom územia sa stal lykovec muránsky, oblasť má tiež vlastný slogan či novú webovú stránku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %